Belföld

2009.06.27. 09:25

Szili: büszkék lehetünk június 27-re

Napló - Szili Katalin szerint 1989. június 27-e mindenekelőtt szimbólum: jelképe annak a folyamatnak, amely több mint négy évtizedes megosztottság után mind erőteljesebben sodort Európa újraegyesítése, és ezáltal a kétpólusú szembenállás megszüntetése felé. A házelnök a határnyitás huszadik évfordulója alkalmából rendezett szombati parlamenti emlékülésen úgy fogalmazott: e nélkül aligha sikerült volna felszámolni a szovjet dominanciát, megroppantani Kelet-Közép-Európában a pártállamot.

Nagy Terka

Szili Katalin megnyitó beszédében hangsúlyozta: a vasfüggöny átvágásának pillanata messze túlnőtt egy kormányzati döntésen, mögötte álltak a formálódó ellenzéki erők, a teljes magyar közélet, vagyis a magyar nép. "1989. június 27. olyan hozzájárulás lett az európai és az egyetemes szabadság és demokrácia ügyéhez, amelyre akkor és most joggal lehetünk büszkék" - tette hozzá az Országgyűlés elnöke.
Kitért arra: Barack Obama amerikai elnök levélben fordult a 20. évforduló kapcsán a magyar néphez, ahogyan Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter is, aki végül nem tudott eljönni a budapesti jubileumi rendezvényre. A leveleket az emlékülés második részében olvassák fel.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!