Belföld

2016.01.15. 08:31

Szólhat a zene! - Kevesebb jogdíjat kell fizetniük a vendéglátóhelyeknek

A Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (Artisjus) 2016-tól kedvezőbb díjtarifarendszert, egyszerűbb adminisztrációt vezet be a vendéglátóiparban.

Tremmer Tamás

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége évek óta folyamatosan napirenden tartja a boltok és vendéglátóhelyek zeneszolgáltatását érintő szerzői jogdíjak kérdését. A közös erőfeszítések eredményeként az Artisjus 2016-tól kedvezőbb díjtarifarendszert, egyszerűbb adminisztrációt vezet be a vendéglátóiparban, tájékoztatta lapunkat Vágó Péter, a szervezet megyei elnöke.

Az egyik legfontosabb módosítás, hogy azon vendéglátóhelyek esetében, amelyek vegyesen használnak gépi és élő háttérzenét, ez évtől a két különböző forrásból származó háttérzenét egyenlő mértékű jogdíj terheli. Ez egyrészt az élőzenés jogdíjak csökkenését jelenti, másrészt a vendéglátóhelyek adminisztrációs terhei is csökkennek, hiszen a helyeknek ezentúl nem kell igazolniuk, hogy hány zenészt és milyen viszonyban foglalkoztatnak.

Vágó Péter közölte, az egyedi gasztronómiai rendezvények területén is történt fontos változás. Korábban a borvacsorák alkalmával a szerzői jogdíj mértékét a belépődíjak alapján állapították meg. Ez évtől a borvacsorákra is az úgynevezett alkalmi vendéglátó-szolgáltatásra alkalmazott, lényegesen olcsóbb sávos átalánydíjat alkalmazzák.

Az Artisjus egy új, speciális kedvezményt is bevezetett. Ha egy 5000 lélekszámúnál kisebb településen több mint egy éve nincs egyetlen zeneszolgáltató sem, az ott zenélni kezdő üzlet 2017 végéig 50 százalékos kedvezményt kap a jogdíjból.

Fontos újdonság az úgynevezett kísérleti tarifa, amely lehetőséget ad arra, hogy tesztelni lehessen új megállapodásokat, mielőtt azok a hivatalos tarifa részévé válnának. A kísérleti tarifa csak olyan esetben alkalmazható, ha az a zenefelhasználás megkezdését vagy a zenélés fenntartását ösztönzi, és legfeljebb három hónapra szólhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!