Belföld

2017.04.21. 13:41

Szombaton borult, esős időnk lesz

Gomolyfelhős, napos idő várható, majd késő estétől északnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet.

Időjárási helyzet Európában:

Európában az időjárási helyzet alapján három nagy térséget lehet elkülöníteni. A kontinens északi részén - Skóciától a Kelet-európai-síkság északi vidékéig - gyakori frontátvonulások okoznak változékony és szeles időt. Gyakran hull csapadék: az eső mellett havazás is előfordul. A hőmérséklet csúcsértéke errefelé általában mindössze 5 és 10 fok között alakul. Nyugat-Európától a Német-Lengyel-síkságon át a Kelet-európai-síkság déli részéig anticiklon terpeszkedik. Területén nyugodt, frontmentes időjárás a jellemző, számottevő csapadék sehol sem hull.

Az Ibériai-félszigeten a hőmérséklet sokfelé 20 fok fölé emelkedik, de Andalúziában 30 fok körüli maximumokat is mérnek. Közép- és Kelet-Európában egyelőre a sokévi átlag alatt, mindössze 5 és 15 fok között alakulnak az értékek a legmelegebb délutáni órákban. A Földközi-tenger középső és keleti medencéjében a nálunk az elmúlt napokban szélsőséges időjárást okozó ciklon hatására esik az eső, zivatarok alakulnak ki, a Balkán-félszigeten havazás is előfordul. Az ilyenkor megszokottnál errefelé is hűvösebb, hidegebb az idő. Szombat estig az észak-európai frontok pályája kissé délebbre húzódik, így ismét változékonyabbra fordul a Kárpát-medence időjárása.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Gomolyfelhős, napos idő várható, majd késő estétől északnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Reggelig leginkább az ország déli harmadán lehetnek derült, kevésbé felhős területek. Szombaton hazánk nagy része felett összességében sok felhő lesz, de átmeneti felszakadozások, elvékonyodások többfelé lehetnek.

A déli óráktól észak felől egy gyenge csapadékzóna is érkezik, így kisebb esőre, záporra előbb az északi terülteken, majd délután már a déli határvidéken is számítani kell. Az északi, északnyugati szelet napközben a Dunántúlon és északkeleten kísérhetik erős lökések. Estére átmenetileg a szél mérséklődik.

A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet -2 és +6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 12 és 17 fok között alakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!