Belföld

2009.04.21. 06:08

Sztár lesz a gyerekem!

Megyei körkép - A szereplés terápiának is nagyon jó, amennyiben segít feloldani a gyermekekben felgyülemlett feszültséget, de ha a szülők nem állnak csemetéik mellett, akkor előfordulhat az, hogy a fiatalok nem tudják kezelni az ölükbe hullott sikert. A szülők és pedagógusok felelőssége tehát óriási.

Gaál Julianna

Az ő feladatuk tehát az, hogy megtartsák a fiatalok gyermeki vagy kamasz énjét - válaszolta kérdésünkre dr. Prevics Erzsébet gyermekpszichológus, pszichoterapeuta. 

- Fontos, hogy a gyerekek megértsék azt, hogy ez egy szerep, melynek kapcsán jobban megismerhetik magukat, levezethetik feszültségeiket és megoldást találhatnak problémáikra. 

A szülők oldaláról káros gyermekeik sztárolása, de az is, ha túlzottan féltik, visszafogják gyerme-keiket, nem ismerik el sikereiket. A tapasztalatom szerencsére az, hogy az iskolák egyre nyitottabbak, egyre inkább elfogadják azt, hogy a sikeres önmegvalósításhoz nem egyetlen út vezet.

Nem szeretne sztárt faragni gyermekeiből Nagy Annamária, az aszőfői Dallamvilág musicalcsoport megálmodója és vezetője, de fontosnak tartja, hogy gyermekeinek mindent megadjon ahhoz, hogy azt csinálják, amit szeretnek. 

Öt gyermekéből három lánya lelkes tagja a csoportnak. 

A legtehetségesebbnek a 11 éves Natália bizonyult, aki tavaly bronz, idén ezüst minősítést kapott a Veszprémi Játékok országos döntőjén, tavaly kijutott egy lengyelországi nemzetközi gyermekművészeti fesztiválra, idén pedig a Sztárpalánta elnevezésű tehetségkutató verseny országos döntőjébe került be.

- Megtanulnak egymásra figyelni, fegyelmezetten együtt dolgozni és féltékenység nélkül örülni egymás sikereinek a csoportba járók - válaszolta kérdésünkre Nagy Annamária -, ráadásul hasznosan töltik el a szabadidejüket. 

A tanulásból nem vesz el időt a próbára járás, sőt, segíti az iskolai munkájukat. Nekem ez az életem, számomra nem jelent áldozatot az, hogy gyerekekkel foglalkozzam, és a többi szülő is együttműködik velünk. 

(Fotó: Andrónyi András)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!