Belföld

2016.07.15. 12:58

Terrorizmus: nyolc-tíz évig meghatározza életünket?

A terrorcselekményeket tudatosan követik el, nem birkapásztorok állnak mögöttük, hanem az elkövetők a terrorszervezet csúcsán állnak és a gazdasági összefüggéseket jól ismerik – közölte Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, akit a nizzai tragédia kapcsán kérdeztünk, ahol egy kamionos szándékosan a tömegbe hajtott pénteken hajnalban, és 84 ember halálát okozta.

Kovács Erika

- Nem értik sokan, hogy miért a futball Európa Bajnokság (EB) után történt a nizzai tragédia, holott a válasz adódik, Franciaországban az elmúlt egy hónapban hihetetlen biztonsági intézkedések voltak az EB miatt, amit egészen egyszerűen nem lehet napi szinten folyamatosan fenntartani – szögezte le a szakértő. Tarjányi Péter hozzátette, Franciaországban, illetőleg az európai reptereken naponta százezres nagyságrendben dolgoztak biztonsági emberek, és ezzel a terroristák is tisztában voltak. Ők pontosan tudják, hogy egy meghiúsult, vagy félresikerült támadás rendkívül kedvezőtlenül érintheti őket, így sok támogatójukat vinné el, ezért nem is próbálkoztak az EB alatt.

Tarjányi Péter rámutatott, a terroristák is pontosan tudják, hogy július 14-e franciák egyik legfontosabb nemzeti ünnepe. Ugyanakkor a nagy fociláz után tudatában voltak annak, hogy csökkent a biztonság, az éberség, így a nizzai tömeges gázolást végre tudták hajtani.

A biztonságpolitikai szakértő szerint azt még nem lehet tudni, hogy a nizzait az al-Kaida vagy az Iszlám Állam (IÁ) követte-e el. A mostani eset kapcsán is lehet látni, hogy a terrorizmus más lett: tavaly még egyszerre többen hajtottak végre terrorcselekményt, most pedig magányos merénylő tette meg. - Az elkövető nem deviáns ember, hanem a terroristák képviseletében egy magányos harcos, amit tavaly láthattuk Izraelben, ahol személyautóval hajtott valaki a tömegbe. Ez ellen a védekezés lehetetlen, a terroristák éppen ezeket a helyzeteket használják ki – fogalmazott Tarjányi Péter.

A szakember kiemelte továbbá, azt lehet látni, hogy az IÁ terrorszervezet szorul vissza, de közben még veszélyesebbé válik. Szeretné ugyanis felmutatni támogatóinak, hogy továbbra is veszélyes, van ereje, olyan, mint egy sarokba szorított állat, mindig támad. -Azt gondolom, hosszú távon a terroristáknál ez nem vezethet eredményre, az ellenük hozott lépések, intézkedések meghozzák az eredményt, hátterük egyre fogy, ugyanakkor a velük szemben a fellépés nem lesz gyors, könnyű menet, elhúzódó válságra kell felkészülni – hangsúlyozta a szakember. Mint mondta, ezt a válságot azonnali intézkedéssel, például kerítéssel, népszavazással nem lehet megszűntetni, sok lépésre, időre van még szükség, 8-10 évünket ez a helyzet abszolút meghatározza.

Ami a mediterrán térséget illeti, Tarjányi Péter közölte, a terroristák mindig is jelen voltak a felkapott turisztikai helyeken, ezt például az olasz titkosszolgálat is jelezte. A terroristák tudják, cselekményeikkel hatalmas gazdasági nehézséget okoznak, ami sajnos már megtörtént például Törökországban, Tunéziában, ami az ottani turizmusnak nagyon „odacsapott, a terroristák most a francia Riviérát is szeretnék tönkretenni, ami komoly kiesést okozhat a francia államnak. Tarányi Péter vélekedése szerint azt tudni kell, hogy a terrorcselekményeket tudatosan követik el, nem birkapásztorok állnak mögöttük, hanem az elkövetők a terrorszervezet csúcsán állnak és a gazdasági összefüggéseket jól ismerik.

- Ami a biztonságot illeti, nem az a megoldás, hogy sündisznóként behúzódunk, élni kell az életünket! – hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!