Belföld

2015.06.04. 16:54

Több röhögést szeretnének a 11. Pannonfíling Mozgóképes Találkozón

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Veszprémben a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót. Szeptember 4-ig várják a hazai és határon túli alkotók rövidfilmjeinek nevezését.

veol.hu

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, amely 2005 óta a veszprémi ősz egyik különleges kulturális programja, ahol hazai és határon túli amatőr és független filmesek mutathatják be alkotásaikat. Az elmúlt tíz évben több száz kisfilmet láthatott a közönség, számtalan műfajban és stílusban.

A tavalyi győztes film: Nagy Kálmán - Gubanc

Németh Csaba, a szervezők nevében elmondta, hogy a 11. Pannonfílingnek is erőssége marad, hogy a mozivásznon látottakat barátságos környezetben vitathatják meg a nézők a filmesekkel és a szakmai zsűrivel. Így az alkotók közvetlen visszacsatolást kapnak munkájukról, és a közönség is bepillanthat a filmkészítés kulisszái mögé.

"A Pannonfílingen kevéssé a verseny, inkább egy bensőséges filmklub hangulata dominál" - mondta el Németh Csaba.

Az eddigi gyakorlathoz hasonlóan idén is legfeljebb 15 perces alkotásokat várnak, műfaji megkötéstől függetlenül (de nem zárkóznak el a hosszabb filmektől sem, ha bemutatásra érdemesnek találják). Változás viszont, hogy a szervezők a nevezési díjat ebben az évben eltörölték, a versenyprogramba bekerülés pedig szakmai előzsűrin múlik.

További újdonság, hogy a szervezők PannonSzmájli néven új különdíjat alapítottak, amellyel a legviccesebb, legmókásabb rövidfilmet jutalmaznák, amely a közönséget leginkább röhögésre készteti. "Jó lenne a 'pannon-fíling' pozitívabb oldalát is hangsúlyozni, ezért a különdíjjal a vidámabb filmek beküldését szeretnénk ösztönözni. Hogy ezek burleszk, vígjáték, vagy paródia jellegűek lesznek, hogy máson, vagy magunkon nevetünk, az csak a filmeseken múlik" - tette hozzá Németh Csaba.

A 11. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó tervezett időpontja október 10., a jelentkezési határidő szeptember 4. Az idei Pannonfílingen a rövidfilmes verseny mellett bemutatják - egyfajta workshop keretén belül - a közösségi összefogással készülő Szeretföld című film munkakópiáját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!