Belföld

2009.07.23. 16:54

Új vírus - Görögországban maradt egy megbetegedett magyar iskolás fiú

Budapest - Egy miskolci fiú és tanára Görögországban maradt egy csoportos nyaralás után, a fiúnál a kinti vizsgálatok kimutatták az új influenzavírust - tájékoztatta az országos tiszti főorvos csütörtökön az MTI-t.

MTI

Falus Ferenc elmondta: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arról értesült hétfőn, hogy egy csoport hazajött Görögországból és az utazók közül egy gyermeket az új influenzavírus betegített meg. Őt megfigyelésre itthon kórházba szállították.

A csoport itthoni vizsgálata közben derült ki a szolgálat számára, hogy a csoport tagjai közül egy fiú és egy tanár nem érkezett haza Magyarországra - ismertette Falus Ferenc.    

Megtudták, hogy a gyerek kint belázasodott, orvoshoz ment a tanárával együtt, ahol a gyorsteszt negatív lett. Csütörtökön azonban az ÁNTSZ nem hivatalosan azt az információt kapta, hogy a további vizsgálatok igazolták a fiú szervezetében az A/H1N1 vírust. A szakember közlése szerint nem kellett kórházban maradnia a tanulónak.

Falus Ferenc elmondta, hogy az ÁNTSZ felvette a kapcsolatot a görög egészségügyi hatóságokkal és tájékoztatást kértek a kint tartózkodó magyar állampolgárokról. Az ÁNTSZ a többi között arra szeretne választ kapni, hogy miért nem jött haza Görögországból a fiú és tanára.

Az országos tiszti főorvos kitért arra, hogy a Külügyminisztérium kapcsolatban áll a kint tartózkodókkal, akik biztonságban vannak. A tájékoztatás szerint a leletekre várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!