Belföld

2009.10.13. 20:39

Új vírus - Megkezdték a mentők beoltását

Budapest - Megkezdték az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) állományába tartozók beoltását az új influenzavírus elleni készítménnyel a múlt héten - mondta az OMSZ főigazgatója kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

MTI

Göndöcs Zsigmond elmondta: eddig 331-en kapták meg a védőoltást, és elsőként a kivonuló dolgozókat oltják be. Az oltás önkéntes és térítésmentes.
   
Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte, jelenleg nincs influenzajárvány, és a megelőzés leghatékonyabb módszere a védőoltás. Ezért az volna jó, ha nőne az oltási hajlandóság a lakosságban, és elfogyna mind a hatmillió vakcina - tette hozzá.
   
Eddig 857 ezer oltóanyagot szállítottak ki a kistérségi ÁNTSZ-intézetekhez, 410 ezer adag pedig már a háziorvosoknál, illetve a foglalkozás-egészségügyi szakembereknél van - közölte.
   
Megjegyezte: részt vett az európai egészségügy miniszterek luxembourgi soros ülésén, ahol szóba került, hogy más országokban is vannak ellenzői az oltásnak.
   
Arra a kérdésre, hogy a háziorvos dönthet-e úgy, hogy nem oltja be betegeit az oltóanyaggal, Székely Tamás azt válaszolta: nem teheti meg, hogy a hozzá forduló páciensének, kérése ellenére nem adja be az oltást.
   
Nem hivatkozhat arra az orvos, hogy nem ismeri az oltóanyagot, "már csak azért sem, mert a hozzá kiszállított oltóanyaghoz van egy alkalmazási előirat, továbbá az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján minden olyan dokumentum elérhető, amely az oltóanyaggal kapcsolatos". Tehát az orvos nem hivatkozhat arra, hogy nincs információja az oltóanyagról - mondta a tárcavezető, hozzátéve: etikai vétséget követ el az az orvos, aki nem adja be az oltást. Ha megtagadja a kért oltás beadását, akkor az állampolgárok az ÁNTSZ-hez fordulhatnak, amely ki fogja vizsgálni a történteket - tette hozzá az egészségügyi miniszter.
   
A sajtótájékoztató után kapta meg az új influenzavírus elleni védőoltást Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!