Belföld

2012.06.05. 17:22

Újabb két rendőri vezetőt vettek őrizetbe

Budapest - A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette, hogy kedden újabb két rendőrt hallgattak ki, majd vettek őrizetbe korrupciós bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.

MTI

A Keresztes Imre főügyész által jegyzett, az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint G. Imrével "vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetével visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés", míg K. Attilával "hivatalos személy által kötelességszegéssel, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés" bűntette megalapozott gyanúját közölték.

Így a vezető beosztású rendőri vezetőket érintő korrupciós ügynek összesen hat gyanúsítottja van - olvasható a közleményben.

Mint kifejtették, a főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján 2012 februárja óta nyomoz vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt. A főügyészség, az NVSZ, a Terrorelhárító Központ, a Készenléti Rendőrség és speciális egységek múlt csütörtökön kezdett közös akciójuk keretében több helyen házkutatást tartottak, két vezető beosztású rendőrt, valamint két civilt elfogtak, őket korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki.

A főügyészség múlt pénteken gyanúsítottként hallgatta ki H. Lajost - a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya Speciális Bűncselekmények Elleni Osztályának vezetőjét - és K. Tamást - a BRFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetőjét -, akikkel vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetével visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette, valamint V. László és V. István civil személyeket, akikkel hivatali vesztegetés megalapozott gyanúját közölte.

Ugyanezen nyomozás keretében hallgatták ki a két újabb rendőrt, G. Imrét és K. Attilát, akik szintén tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését. G. Imre panaszt jelentett be a megalapozott gyanú közlése ellen, míg K. Attila nem élt panasszal a gyanúsításközléssel szemben - tették hozzá.

Az ügyészségi közlemény szerint a megalapozott gyanú alapján az ügy egyik gyanúsítottjának, V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége van, illetve többnek a működését ténylegesen is irányítja. Neki dolgozott a másik gyanúsított V. István, akinek feladata az volt, "hogy e szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken - ezek bezárása érdekében - razziákat tartsanak". Ezenfelül tájékoztatnia kellett V. Lászlót az esetlegesen ellene irányuló rendőri eljárásról.

Utóbbi érdekében épített ki évekkel ezelőtt korrupciós kapcsolatot G. Imrével, H. Lajossal, K. Tamással és K. Attilával. V. István elfogásáig havi rendszerességgel, többszázezres, illetve milliós nagyságrendű "fizetést" adott a rendőröknek - írta a főügyész, hozzátéve, "a vesztegetési pénzként adott jogtalan előnyt V. László biztosította, tudva annak rendeltetéséről".

A múlt csütörtökön elfogott négy gyanúsított előzetes letartóztatását a nyomozási bíró egy hónapra múlt vasárnap rendelte el - írta a főügyész közleményében.

A hvg.hu kedd délután írt arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai újabb két rendőrt állítottak elő a nemrég felmerült korrupciógyanús ügyekkel kapcsolatban. Az internetes lap értesülései szerint az egyik előállított a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) dolgozó Gulyás Imre, akinek vezetői megbízatását hétfőn vonta vissza Hatala József országos rendőrfőkapitány.

A lap azt írta: a rendőri korrupciós ügynek hat gyanúsítottja közül a két civil egyike az "éjszaka császárának" is titulált V. László, aki az ügyészek szerint megvesztegette a rendőröket, köztük vezető beosztású tiszteket, hogy az általa üzemeltetett szórakozóhelyeken ne tartsanak razziát.

V. László és bizalmi embere mellett Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának volt vezetője és Hopka Lajos, az NNI egyik volt osztályvezetője a gyanúsított - közölte a hvg.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!