Belföld

2015.07.10. 08:47

Újabb szúnyogirtásra van szükség a Balatonnál

Jövő hét kedden szúnyoggyérítést végez a katasztrófavédelem a Balaton térségében. Korábban már volt két kémiai és egy biológiai irtás a tó körül, amit a Balatoni Szövetség koordinált.

Prevics Éva

A mostani gyérítésre azért van szükség, mert a katasztrófavédelem más és nagyobb területen képes irtani, nem pedig azért, mert a szövetségnek elfogyott az erre a célra rendelkezésre álló pénze - cáfolta az interneten terjengő híreket a Naplónak Balassa Balázs a Balatoni Szövetség elnöke.

Kifejtette: míg korábbi a szövetség által irányított gyérítés inkább lakott területeken történt, a jövő keddi a nádasok közelében lévő területeket is érinti majd.

Mindezt egyébként a szövetség a napokban kérte a Belügyminisztériumtól, ami engedélyezte azt.

A Balatoni Szövetség által koordinált gyérítésről korábban megírtuk: 80 millió forintba került, melynek felét a balatoni önkormányzatok állták, másik felét pedig az állam fizette.

Akkor a biológiai irtással indítottak tavasz végén, körülbelül 1200 hektáron, a mocsaras, vizenyős területeken végeztek lárvagyérítést, nyár elején pedig kémiai irtással folytatják, ami körülbelül 5000 hektárt érintett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!