Belföld

2009.03.11. 03:28

Vádemelési javaslat fegyvergyűjtők ellen

<b>Balatonalmádi</b> - Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást az almádi kapitányság a napokban négy személlyel szemben, akiknél egy tavalyi házkutatás során valóságos fegyverarzenálra bukkantak.

Halmos György

A környékbeli, például balatonkenesei fiatal felnőtteket a rendőrség lőfegyverrel, lőszerrel és robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsítja.

Az ügyben az almádi kapitányság négy személyt gyanúsított meg, de mivel az ország más része is nyomoztak, mert a fegyverek az interneten is gazdát cseréltek, a gyanúsítottak száma több.

A rendőrség a tavalyi házkutatások során több száz, második világháborúból származó lőszert, pisztolyt, kézigránátot, géppisztolyt, rakétakilövőt és nagyméretű lövedéket talált, valamint 1,5 kilogrammnyi robbanóanyagot foglaltak le. 

A lőszerek közül volt olyan, amelynek a szállítását a tűzszerészek nem vállalták, ezért a helyszínen megsemmisítették. Több működő vagy visszaélesített fegyvert elrejtve, a szekrényben vagy az ágy alatt találtak meg a nyomozók.

Az ügy gyanúsítottjaihoz úgy jutott el a rendőrség, hogy egyikük az iwiw közösségi portálra olyan fotókat töltött fel, amelyeken világháborús fegyverekkel látható. A második világháború csatáinak helyszínein fémdetektorral kutatták fel a lőszereket a lelkes amatőrök. 

Van arra vonatkozó bizonyíték, hogy a fegyvereket az interneten keresztül is cserélgették gyűjtőkkel. A szakértői vizsgálatok alapján a fegyvereket bűncselekményeknél nem használták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!