Belföld

2013.01.23. 18:29

Változik a tüdőszűrés

Magyarországon mindenütt megszűnik a területi alapú, kötelező tüdőszűrés 2014. március 31. után. Mivel a megyében már évtizedek óta nincs ilyen kötelezettség, az intézkedés közvetlenül nem érinti az itteni lakosságot.

Varga Domokos Péter

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Egészségügyi Államtitkárságának döntése mögött nyilvánvalóan az a tény áll, hogy a szűrővizsgálatokon talált tbc-sek aránya nem érte el azt a százalékot, ami indokolná a szűréseket. A döntést azonban szakmai körökben nem egyértelműen helyeslik.

- A felfedezett tbc-sek száma csökken - igazította ki az információt érdeklődésünkre a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet főigazgatója, dr. Medgyasszay Balázs. De ezt a tényt árnyalja, hogy jóval kevesebb a szűrés, mint évtizedekkel ezelőtt, az emberek közül egyre kevesebben vesznek részt az ilyen jellegű vizsgálatokon.

Nem lehet tehát pontosan tudni, valójában csökken-e a tbc-s betegek száma. Emellett veszélyforrás az is, hogy néhány észak-európai, illetve szomszédos országban  Románia, Ukrajna, balti államok - viszont nagyon magas a tbc-sek aránya. Személy szerint Medgyasszay doktornak is vannak erdélyi tbc-s betegei, sőt ennek speciális válfajaiban szenvednek, tüdőn kívüli, illetve gyógyszerrezisztens tbc-sek. (Utóbbiak a klasszikus kezelésre nem reagálnak, hagyományos módon már nem gyógyíthatók.)

 

A megyében régóta nem kötelező. Dr. Guba Áronné éppen Steininger Ferenc tüdejét vizsgálja (Fotó: Gáspár Gábor)

 

A kötelező szűrés beszüntetése mostanra már csak négy megyét érintett: Pest, Borsod, Szabolcs-Szatmár és Tolna. Kötelező viszont a szűrés továbbra is az egészségügyi dolgozók bizonyos, a fertőzésnek jobban kitett csoportjai között (például tüdőgyógyászatokon, patológiákon, bakteriológiai laborokban, sürgősségi osztályokon), valamint a rizikócsoportokban. (Utóbbiak közé tartoznak például a HIV-fertőzöttek és a hajléktalanok.)

Évente egy alkalommal ajánlott és díjmentes viszont a tüdőszűrés továbbra is a 40 év feletti korosztályban. A pulmonológus szakember külön felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az emberek annak ellenére vegyék igénybe ezeket a szűréseket, hogy személy szerint már nem értesítik őket erről.  Speciális rizikófaktort jelentenek azok a modern, egyre nagyobb számban immunterápiában részesülő betegek, akik passzív hordozói a tbc-baktériumnak, azaz a szervezetükbe jutott a kórokozó, de nem betegedtek meg, mert a szervezetük ellenállt, izolálta a baktériumot. Noha ezek az emberek nem betegek, a kezelés mellett a betegség súlyos formában jelenhet meg - hangsúlyozta a főigazgató. Az viszont biztató, hogy a tbc megfelelő gyógyszeres kezeléssel eredményesen gyógyítható.






A szűrések praktikusan nem csak az úgynevezett tüdőszűrést jelentik, hanem a mellkasi szervek vizsgálatát. Ezeken a röntgenfelvételeken gyakran mutatnak ki szív-, rekesz-, gerinc- és pajzsmirigy-problémákat, és sajnos egyre gyakrabban a tüdő tumoros megbetegedéseit, azaz tüdőrákot. A panaszmentesen felfedezett tüdőrák kétharmada operálható, míg az érzékelhető tünetekkel kezelésre jelentkező betegeknek csupán az egyharmada  hívta fel rá a figyelmet dr. Medgyasszay Balázs. 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!