Belföld

2009.01.30. 10:14

Van visszaút a munkába

A szociális segélybôl élôk munkához juttatása vagy képzése, a munkahelyteremtés bôvítése, és nem utolsósorban a feketén munkát vállaló réteg kiszûrése is célja a 2009-ban indult, Út a munkához címen meghirdetett programnak.

Nagy Terka

A szociális ellátás igen sokba kerül az országnak. Hazánkban 152 ezren vannak azok, akik munka helyett kizárólag szociális segélybôl tartják fenn magukat, illetve családjukat. 

Az állás nélkülit annál nehezebb visszavezetni a munka világába, minél több idôt tölt a foglalkoztatási körön kívül. Ez pedig nem lehet érdeke sem az országnak, sem pedig a munkaképes egyénnek. 

Zimmermann József, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ fôigazgatója megfogalmazása szerint az emberi méltósághoz hozzátartozik, hogy szociális segély helyett munkalehetôséghez jussanak azok, akik képesek dolgozni. 

A kormány az elmúlt években a hátrányos helyzetûeknek, szociális segélybôl élôknek hirdette meg a közmunka programot. 2008-ban a 2–8 hónapos közmunka programokban 26 ezren vettek részt, 10 százalékuk képzést is kapott. 

A tíz közmunka program finanszírozására a kormány eddig 12,5 milliárd forintot költött. A legutóbbi, a téli közmunka program keretében Magyarország 1732 településén – 113 kistérségben – kezdôdött meg 2008. december 1. és 15. között a kéthónapos foglalkoztatás. 

A sikeren felbuzdulva a kormány meghosszabbította a téli programot, s az eddig alkalmazott kilencezer ember február közepe helyett akár március 31-éig dolgozhat. 

A téli közmunka 1,6 milliárdba kerül(t). A parlament 2008. december közepén fogadta el az új szociális törvényt, amely 2009. január 1-jétôl hatályos. 

Ennek alapján hirdették meg az Út a munkához programot, melynek célja a szociális segélybôl élôk munkához juttatása vagy képzése, a munkahelyteremtés bôvítése, valamint a feketén dolgozók kiszûrése. 

Ezzel szeretnék biztosítani, hogy akit vissza lehet, azt vissza is tudják hozni a munka világába! A közfoglalkoztatás ideje alatt az érintettek a segély összegét meghaladó bérhez jutnak. 

A jogszabály szerint a korábban megállapítható rendszeres szociális segélyt 2009. január 1-jétôl két ellátás váltja fel: a rendelkezésre állási támogatás és az új rendszeres szociális segély. 

Az önkormányzatoknak március 31- éig kell felmérniük, kik azok, akik továbbra is igénybe vehetnek segélyt, és kik azok, akik számára a foglalkoztatás vagy a képzés lehetôségét kell biztosítani. 

Emellett a településeknek (idén április 15-éig, egyébként pedig február 15- éig) ki kell dolgozniuk egy foglalkoztatási tervet, melyben meghatározzák a munkára foghatóak számát, s az elvégzendô feladatok nagyságát. 

Ez a finanszírozás alapja. Folynak az elôkészületek, hogy a 35 év alatti, alapfokú iskolai végzettséggel, szakképzettséggel nem rendelkezô álláskeresôk mihamarabb bekapcsolódhassanak az általános iskola befejezését biztosító, illetve szakma megszerzését lehetôvé tevô képzésbe. 

Az önkormányzatok és a munkaügyi szervezet közös adatbázist hoz létre és mûködtet annak érdekében, hogy az ügyfelek számára megkönynyítse és egyszerûsítse az ügyintézést. 

A Foglalkoztatási Hivatal januártól telefonos ügyfélszolgálattal segíti az önkormányzatok és a kirendeltségi ügyintézôk szakmai munkáját, de a rendszeres szociális segélyben részesülôk, a rendelkezésre állási támogatásra, illetve a jövôben is rendszeres szociális segélyre jogosultak is kaphatnak itt információt a szociális ellátások változásaival és a munkához jutást segítô közfoglalkoztatás szervezésével kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!