Belföld

2011.01.17. 17:31

Veszélyes hideg otthonok - Hat fagyhalál egy hónap alatt a megyében

Megyei körkép - Egyre több az egyedül, család vagy közeli barátok nélkül élő idősek száma. Növekszik az öregkori depresszió előfordulása, a teljes elmagányosodás, a szinte lehetetlen anyagi körülmények okozta frusztráció. Ugyan egyes szervezetek összehangoltan igyekeznek segíteni, mégis érzékelhető egyfajta tanácstalanság.

Munkatársainktól

A megyében az idei télen is több idős ember fagyott meg saját otthonában, rendszeresek a kifejezetten az egyedül élő öregekre specializálódott lopások és csalások, egyáltalán nehéz tenni a fizikailag és esetenként szellemileg is meggyengült idősek végleges elszigetelődése ellen, kivédeni az ezzel járó veszélyeket. A járőrök a télen számos esetben intézkedtek annak érdekében, hogy közterületen, rendszerint ittas állapotban lévő emberen segítsenek, megelőzzék a fagyhalált  tájékoztatott a megyei főkapitányság. 

Balatonfüreden a rendőrök december végén találtak az egyik utcában egy földön fekvő férfit, akihez mentőt hívtak. A rendőrség az október 15-e és március 31-e közötti időszakban kiemelt figyelmet fordít a közterületeken élő hajléktalanokat fenyegető veszélyhelyzetek, legfőképp a kihűlés megelőzésére. Decemberben összesen három esetben hívtak a Veszprém megyei rendőrök mentőt kihűlés veszélye miatt az utcán fekvő hajléktalanokhoz. A megyében a tél folyamán egy idős hölgy vesztette életét közterületen kihűlés miatt, hétfőn pedig a mentőszolgálattól kaptuk a hírt, hogy Veszprémben az Ördögárok utcában találtak egy negyven év körüli hajléktalannak tűnő férfit, aki kihűlt és meghalt.


A téli időjárási viszonyok nemcsak az utcán élőket állítják kemény próba elé, a tüzelő nélkül, lakásukban egyedül élő, idős vagy beteg emberek is veszélyeztetettek. A szomorú mérleg szerint négy esetben indított a rendőrség rendkívüli haláleset miatt közigazgatási eljárást, mert idős emberek otthonukban vesztették életüket kihűlés következtében. Az állami intézményeken, a civil szervezeteken túl az egyes állampolgároknak is nagy szerepük lehet abban, hogy az ilyen halálesetek megelőzhetőek legyenek, a hideg idő beköszöntével az eddigieknél jobban kell figyelni a magányos idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra is. A rendőrség kéri, hogy aki tud olyan személyről, akit bármilyen okból kihűlés veszélyeztethet, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107-es vagy a 112-es telefonszámokon, illetve a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnál.


Számos szociális ellátási formát, illetve szolgáltatást az önkormányzatoknak kell megoldaniuk kötelező feladatként, de ezzel sok esetben a kis és szegény települések a legjobb szándékuk ellenére sem tudnak mit kezdeni. Sok helyütt a kötelezően előírt jelzőrendszeres segítségnyújtás sem működik rendesen, pedig egyöntetű a vélekedés: ez valós segítséget nyújt az egyedül élő időseknek, annál is inkább, mert egyre többször bizonyul kevésnek az, hogy a szomszéd majd úgyis figyel és észreveszi a bajt.
 
- A falugondnok szólt, hogy János bácsi két napja nem ment az ételért, baj lehet. Elmentem a házához, a zárban volt a kulcs, dörömbölésre semmi válasz nem jött, így hát betörtem az ablakot, ott feküdt félig lecsúszva az ágyán. Nulla fok volt a lakásban, később kiderült, a nyolcvanéves, zárkózottan élő férfi napok óta nem evett, mert az ünnepek miatt szünetelt a településen a közétkeztetés. Volt tűzifája bőven, csak valószínűleg nem volt már ereje befűteni. Nagyon kihűlt a teste, a kiérkező orvos szerint az utolsó pillanatban jöttünk - idézi vissza a január első hetében Tihanyban történteket Nyíri Károly rendőr, a füredi körzeti megbízotti csoport vezetője. Mint mondja, az egyedül élő idősek esetében gyorsan jön a baj, nem lehet erre előre felkészülni, gyakran egyetlen megoldás marad, a rendszeres látogatás és figyelem. 
 


- Sokszor maguk az idősek utasítják el a segítségnyújtást, nem járnak közösségbe, nem igénylik a szociális ellátó segítségét sem. Az emberek azt gondolják, velük nem eshet baj. Ők nem esnek el, nem lehetnek lopás áldozatai. A kisebb településeken még jobb a helyzet, hiszen itt azért tudnak egymásról az emberek, de a városokban már erre sem lehet számítani - véli a férfi életét megmentő rendőr, aki hozzátette: Tihanyban például saját magának kigyűjtötte az egyedül élő idős emberek lakcímeit, mintegy negyvenet, rájuk fokozottabban figyel, a helyi polgárőrség is gyakrabban jár feléjük. Nyíri Károly szerint is a rendkívül egyszerűen használható jelzőrendszeres segítségnyújtás lehetőségét minden településen elérhetővé kellene tenni, mert az nagy segítséget jelentene az időseknek.

Apácatornán Takács Ferencné látja el a falugondnoki feladatokat már két éve. Pillanatnyilag tizenkét idős lakosnak segít minden hétköznap. Azt mondja, naponta legalább nyolcórás feladat ez, hiszen amellett, hogy szakorvoshoz viszi őket a falugondnoki kisbusszal Ajkára vagy Sümegre, a gyógyszereket is ki kell váltani, a bevásárlásban és kisebb ház körüli munkákban is segít, ha kell.
- A faluban nincs ágyhoz kötött fekvő beteg, aki az én segítségemre szorulna, de délben 21 ebédet ki kell szállítanom az időseknek. Sokszor tapasztalom, hogy számukra sokkal többet ér, ha valaki rájuk nyitja az ajtót, az egészségük felől érdeklődik, vált velük néhány szót, mint ha kitakarít. Azt inkább megcsinálják ők szépen lassan, no és a vidéken élő gyerekek, unokák is segítenek hétvégente.


Azért örülnek, ha beviszem azt a napi egy-két vödör fát, amivel tüzelni tudnak, vagy felteszem a függönyt, hiszen a létrára már nem kapaszkodhatnak fel. Eddig a közhasznú munkások szórták el a havat, mostantól az ő munkájuk is rám hárul, remélem, az idén már nem esik sok - mondja mosolyogva Márti, akit minden idős ember szívesen lát az otthonában. 




Szerintem

Vannak hálás témák, amelyekről könnyű hosszan és jelentőségteljesen beszélni, ilyen például az idősek helyzete. Mindenki tud valami okosat mondani. Bólogatunk, bizony ez fontos, nincsenek viták sem, aztán a gond mégsem oldódik meg. Sőt, egyre több a magányos. Mert a hozzátartozók ilyenek. Messze vannak, nincs idejük, energiájuk, kedvük, nem jut eszükbe. De régi szomszédomra, a nyugalmazott téglagyári munkásra is emlékszem, Józsi bácsira, ahogy vaskapujában állva keresetlen szavakkal kiabálta bele a világba, hogy hagyják őt békén, nem kellenek neki a ménküves segítők.

Martinovics Tibor

 

 

 

Rendszeres kapcsolat kell 

- Az idősek a hozzátartozók elvesztésével teljesen elszigetelődnek, világuk beszűkül.

 - Sokszor a testi bajok mellett pszichés zavarokkal küzdenek.

 - Vagy zárkózottak és bizalmatlanok, vagy jószívűek és hiszékenyek  mindegyik veszélyes.

 - Fontos, hogy a magányosan élő idősek tartsanak fent rendszeres kapcsolatot, elég egy ebédszállítás is naponta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!