Belföld

2009.02.25. 03:27

Veszprém is készül a millenniumra

<b>Budapest</b> - Tegnap a fővárosban sajtótájékoztatón ismertette ez évi elképzeléseit négy ezeréves megye közgyűlési elnöke és két települési polgármester.

Szausev Xénia

Mi a közös Fejér, Pest, Veszpém és Zala megyében, valamint Visegrád és Szentendre településekben? Ezer éve együtt szerepeltek egy adománylevélben, 2009-ben pedig közösen ünneplik a megyerendszer kívánatos fennmaradását, a megvalósított értékeket. A megyék már készülődnek.

Fejér, Pest, Veszprém és Zala vármegyék, valamint az akkori Visegrád vármegye és Szendtendre település közösen említtetik egy 1009-ben kelt oklevélben. Ezt Sóly faluban ezer évvel ezelőtt I. István király megbízására adták át adománylevélként az akkori érintett elöljáróknak. 

A megyei millennium ünneplése hivatalosan ugyan a tavalyi év végén már megkezdődött, de a programok nagy része 2009 tavaszán indul. 

Tegnap erről tájékoztatták az újságírókat az érintettek - némiképp stílszerűen a Pest Megyei Önkormányzat díszes címerekkel ellátott egykori kápolnájában, ahol annak idején a vármegye börtönében raboskodóknak kivégzés előtt megadták a feloldozást.

A tájékoztatóvezető házigazda, Pest megye közgyűlésének elnöke, Szűcs Lajos úgy fogalmazott, ha egy meglévő rendszert sem a tatár, sem a török nem tudott szétzúzni, a Gyurcsány-kormánynak sem fog sikerülni.

Lasztovicza Jenő Veszprém megyei közgyűlési elnök társainak, valamint Visegrád és Szentendre polgármesterének átnyújtotta az ezeréves istváni adománylevél másolatát. Május 23-án a történelmi jelentőségű Sólyon tartanak ülést közösen (Veszprém megye napján), itt tiltakoznak határozatban a megyerendszer felszámolása ellen. 

A hatályos alkotmány települést, megyét ismer, régiót, kistérséget nem, tehát a közigazgatás e téren sérti a rendelkezéseket, mondta el Lasztovicza Jenő, hozzátéve, maguk az ott lakó emberek is megyeként ismerik el ezt a közigazgatási területet, nem másként. 

Veszprém megyében a várak köré szerveződnek majd a központi rendezvények, az identitástudat erősítéséért az év folyamán több lesz a családi, gyermekeknek szánt program.

Fejérben 2009-ben többek között a népszerű megyei diáknapokkal, kiállításokkal és az augusztus 14-ei megyenappal készülnek, s tegnap jelent meg egy kiadvány az irodalmi emlékhelyekről. Zalában a történelmi és kulturális hagyományokra helyezik a hangsúlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!