Belföld

2016.10.25. 08:22

Vigyázat, mérgező! Mutatjuk milyen kölesgolyót NE vegyen a gyerekének

Mérgező anyagok miatt vontak ki a forgalomból kétféle kölesgolyót. Magas atropin és szkopolamin tartalma miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azonnal levetette a polcokról a vizsgált terméket.

B. Virág Rita

Az egyik legnagyobb élelmiszerlánc saját gyártású kölesgolyóit vizsgálta a NÉBIH, és megállapította, hogy különösen gyermekekre, veszélyesek ezek a termékek.

Utánajártunk, mi is az említett két vegyület. Az atropint főleg a szemészetben használják, sugárizom bénítóként, valamint pupilla tágítóként. Főleg nadragulyából és a burgonyafélék családjából tartozó növényekből vonják ki ezt az anyagot. Ha atropin túladagolás ér minket, a tünetek azonnal jelentkeznek. Szájszárazság, pupilla tágulás következhet be, hosszútávú hatástól azonban nem kell tartni.

A szkopolamin kifejezetten mérgező anyag, hallucinációt, bénulást és halált is okozhat a túladagolása. Szintén a burgonyafélék családjába tartozó növényekből vonják ki a szakemberek.

(Forrás: NÉBIH)

A NÉBIH tájékoztatása szerint: "Jogszabályban meghatározott felső határértékük jelenleg csak kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van. Ez mindkét vegyület esetében 1 μg/kg. Az extrudált kölesgolyó termékek nem tartoznak ebbe a kategóriába, a NÉBIH laboratóriumában mért értékek alapján azonban – az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott napi beviteli referenciaértéket alapul véve – a tételek fogyasztása gyermekek számára kockázatos lehet. A NÉBIH által mért mennyiségek – a termékek ajánlott mennyiségben történő fogyasztása esetén – a felnőttekre nem jelentenek veszélyt."

Dienes-Sánta Eszter, kétgyermekes veszprémi édesanya lapunknak elmondta, rendszeresen vásárol két fiának kölesgolyót. Odafigyel a gyermekei táplálkozásra, ezért hagyományos rágcsálnivalók helyett sokszor választ más, egészségesebb eledeleket.

- Teljesen megdöbbentem, hogy ilyen anyagokat is használnak a kölesgolyók készítésére. Ráadásul egy olyan saját márkás termékről van szó, amely az organic nevet kapta, vagyis a vásárló azt gondolná, természetes anyagokból állítják elő az extrudált kölesgolyókat. Őszintén megmondom, ezek után kétszer is meggondolom, hogy egyáltalán vásároljak-e bármilyen hasonló terméket. Kicsit ijesztő, hogy ilyen vegyületeket is felhasználnak és azt is szeretném tudni, hogy egyáltalán minek a kölesgolyókba ilyen vegyület - magyarázta az anyuka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!