Belföld

2011.07.27. 05:34

Világsztárok parádéja a VeszprémFesten

Gilberto Gil, a Nils Landgren Funk Unit és az Incognito, a Concerto Budapest Snétberger Ferenccel és az Amadinda együttesssel, valamint Mory Kanté: ők a sztárjai az idei, nyolcadik alkalommal - korábban Veszprémi Ünnepi Játékok, idéntől VeszprémFest néven - megszervezett rendezvénynek.

Balla Emőke

A kedd esti, "nulladik" napon a Pomádé  király új ruhája  című családi operát láthatta a közönség a Petőfi Színházban, vasárnap este pedig  az Auer szimfonikusok lépnek színpadra. Arról, hogy az aznapi programot szabadtéren a várban vagy  az esőhelyszínen, a Veszprém Arénában tartják, aznap délben döntenek a szervezők - erről a fesztivál honlapjáról is tájékozódhatnak a nézők-, mindenesetre érdemes meleg ruhával, esőkabáttal készülni.

A VeszprémFest olyan zenei, kulturális nagyrendezvény, amely a zenei műfajok között a legmagasabb minőséget kívánja bemutatni nézőinek évről évre. Idén elmarad az operaprodukció és nincs dzsesszvilágsztár, a fesztivál azonban képes volt megújulni: az Óváros téren rozé-, rizling- és jazznapok, a jezsuita kolostorban Liszt-fesztivál várja az érdeklődőket.

A  rendezvény - mely idáig a Veszprémi Ünnepi Játékok és a VeszprémFest nevet egyaránt viselte - megújult, mostantól új arculattal és  kizárólag a VeszprémFest névvel várja  látogatóit. - A rendezvény színvonala, a program prémium jellege nem változott, továbbra is szeretettel várjuk az egyedi élményre, kifinomult zenei stílusokra nyitott vendégeinket - mondta Mészáros Zoltán főszervező, a Veszprémi Ünnepi Játékok Kft. ügyvezető igazgatója.

A nyolcadik év programja  talán valamennyi korábbi évhez képest is szerteágazóbb, eklektikusabb a zenei műfajok közötti "utazások" terén. - Missziónk az ünnepi játékok kezdete óta változatlan: Legyen a VeszprémFest egy vidéki végvára a világszínvonalú zenei produkcióknak, otthona  azoknak a világsztároknak, akik Európa és a világ színpadainak deszkáin is otthonosan mozognak.
 
Szerda este a  Grammy-díjas brazil énekes, gitáros, dalszerző, Gilberto Gil koncertezik a vár színpadán. Zenei pályafutása bossanova-zenészként indult. Gilberto Gil a brazil populáris zene egyik leghíresebb alakja; dalaiban egyedülállóan ötvözi a jazz, a szamba és a bossa nova elemeit. Veszprémben a  Fé na Festa című albumot mutatja be. 2003-2008-ig Brazília kulturális minisztere  volt, a veszprémi koncerten a brazil nagykövet és több brazil vendég, üzletember is jelen  lesz.

Csütörtökön az európai koncertturnén  lévő, Ausztriából érkező   Nils Landgren Funk Unit lép fel. A piros harsonájáról könnyen felismerhető művész egyaránt otthonosan mozog a jazz, a rock, a soul, a hip-hop és a funky világában. A Nils Landgren Funk Unit '92-ben debütált színpadon és ekkor készült első lemezfelvétele is. Az este másik fellépője az Incognito, a londoni zenekar harminc  éve töretlen népszerűséggel képviseli az acid jazz műfaját. Az 1990-es évek legmeghatározóbb táncos, funkys acid jazz zenekarában fennállása óta több mint 1500 zenész fordult meg, de az időről időre megújuló csapat ugyanolyan elementáris erővel játssza a funkyt, mint régen.

Péntek este Magyarország legdinamikusabban fejlődő, legfiatalabb nagyzenekara, kísérletező, újító csapata Snétberger Ferenccel és az Amadindával lép színpadra két nagyszerű spanyol szerző darabjának átiratával (Rodrigo: Aranjuezi koncert és Bizet-Scsedrin: Carmen I. és II. szvit). Snétberger Ferenc gitárművészt nem kell bemutatni a közönségnek, visszatérő fellépője a fesztiválnak.  Klasszikus zenét és jazzgitárt tanult, ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. Ezúttal a Művészetek völgyében koncertezik,  onnan érkezik; a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetségközpont diákjai hétfőn  jó hangulatot varázsoltak az Óváros téri rozé-, rizling- és jazznapokon. 

Az est harmadik fellépője az Amadinda együttes, mely korábban szintén koncertezett Veszprémben és állandó szervezője a taliándörögdi Ütösvölgy programnak  is. Az együttes célkitűzése többek között a Magyarországon előadatlan, ugyanakkor klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatása, a magyar zeneszerzők műveinek hazai és külföldi megismertetése, tradicionális ütőhangszeres kultúrák kutatása.

A szombat este a guineai Mory Kanté napja,  aki örök slágeréről, a Yeke Yeke címűről ismert. Kanté  a világot Párizsból hódította meg - a tizenhét tagú zenészcsapat most is a francia fővárosból érkezik - a Yeke Yekét is tartalmazó lemezzel 20 évvel ezelőtt. Veszprémbe egyfajta best of programmal készült, fellépésén lüktető, táncos, igazi afrikai bulira lehet számítani.
 
Mészáros Zoltán elmondta: a zenészekkel úgy szerződnek, hogy a veszprémi fellépés előtt fél évvel és utána  három hónappal Magyarországon máshol nem játszanak. Az idei szűkített, 30 millió forinttal kevesebb költségvetés (105-110 millió forint)  az oka, hogy nincs operaprodukció és világhírű  jazzsztár, de már most  szervezik, hogy jövőre megvalósulhassanak a hasonló esték. Ennek ellenére erős a fesztivál és képes volt  megújulni, előrelépni:  sikeres, jó hangulatú  a rozé-, rizling-, jazznapok  az Óváros téren, ahol a veszprémiek egy-egy jó pohár balatoni bor mellett   nívós zenei programot  élvezhetnek, a klasszikus zene kedvelői pedig  a jezsuita kolostorba szervezett Liszt- fesztivál koncertjein rangos zongoraművészeket (Jandó Jenő, Király Csaba, Szokolay Balázs, Mocsári Károly) hallhatnak. 
 
 

Pomádé és Auer Szimfonikusok

Veszprém - A VeszprémFest "nulladik" napján, kedden este a Pomádé király új ruhája című családi operát a veszprémi Petőfi Színházban láthatta a közönség.

"Nulladik" napon  és zárónapon a VeszprémFest   szervezői veszprémi fellépőknek is lehetőséget adnak a bemutatkozásra. Kedden este a Pomádé király új ruhája című  családi  opera  szórakoztatta a nézőket. A  Petőfi Színház vezetése törekszik arra, hogy az opera műfaját is meghonosítsa a városban; februárban olyan darabbal kezdett, mely kedveltté, szerethetővé teszi ezt a műfajt. Ránki György játékos zenéje - mely a szatirikus vígopera, népszínmű, operett stíluselemeit - ötvözi  kellemes, élvezhető, könnyen befogadható, Károlyi Amy rímes, összecsengő szövegei szórakoztatóak.  Az előadás  a színház elmúlt évadának egyik legkiemelkedőbb produkciója, méltán illeszkedik a rangos veszprémi fesztivál programjába.

Hagyomány az is, hogy a zárónapon, vasárnap az Auer Szimfonikusok lépnek fel a vár színpadán: a Dohnányi zeneművészeti szakközépiskola jelenlegi és volt növendékeiből  alakult zenekar idén is magas színvonalú műsorral készül, hogy megörvendeztesse a közönséget.

 




Szerintem

 Világsztárok Veszprémben! Találkozzunk Veszprémben! Így hirdették a programot a szervezők a Veszprémi Ünnepi Játékok első évében, és így van ez most is, a nyolcadik esztendőben. Igaz, hogy ezeket a fellépőket kevésbé ismerjük, mint a korábbi nagy neveket  - Jose Curát,  Ramon Vargast, Al Di Meolát, Bobby McFerrint, Chick Koreát, Herbie Hancockot, Paco De Luciát, Wayne Shortert, Barbara Hendrickset,  Joe Zawinult, a Gipsy Kingst, a New York Voices-t vagy a magyarokat: Miklósa Erikát, Rost Andreát, Polgár Lászlót, Komlósi Ildikót. Nincs mit tenni: ha nincs pénz, nincs  nagy sztár, idén minden fesztiválnak - így a veszpréminek is -  takarékosabban, spórolósabban kellett tervezni, harmincmillió forinttal szűkebb a költségvetés. Talán jövőre. Talán  már gazdaságilag is könnyebb lesz. Addig pedig elégedjünk meg azzal, ami van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!