Belföld

2009.08.01. 06:55

Whisky-kólával "melegítenek" - Részeg, kábult 12-13 évesek az éjszakában - Külföldiek az erotikát keresik

Balatonfüred - Nyáron rengeteg szórakozási lehetőség közül válogathatunk megyeszerte. Fesztiválok, utcabálok, diszkók, partihajók tucatjai kínálják programjaikat a bulizni vágyóknak. .

Deák Dóra

A nyár az önfeledt szórakozás időszaka. A fiatalok ilyenkor akár hetente többször is, úgymond kirúgnak a hámból, és éjszakákat táncolnak, buliznak át. 

Az éjszakai életben egyre többször látni tizenéves fiúkat és lányokat, akiket sajnos nem éppen a józanság jellemez. 

Egyre nő azon fiatalok száma, akik a kábítószert sem vetik meg, mert úgy képzelik, ezzel még emlékezetesebbé tehetnek egy-egy bulit.

A Balaton-parti városban sétálva hétköznap este több szórakozóhely között válogathatnak a kikapcsolódni vágyó emberek. 

Kávézók, fagyizók, éttermek sora várja azokat, akik csak beszélgetnének, míg a táncolni vágyók diszkókban, valamint zenés partihajókon múlatják az időt.

Balatonfüredre érkezve hömpölygő tömeg fogad. Fiatalok és idősek egyaránt sétálnak a kellemes, nyári estén. A mólóhoz közeledve egyre hangosabb a zene, mely a kikötőben álló diszkóhajóról szól. A fedélzeten meglepő módon a fiatalok mellett sok családot is látok.

Geiger Zoltántól, a hajó kapitányától megtudom, hogy a hajó vasárnap és hétfő kivételével mindennap jár. - Általában hatvan-hetven ember vált jegyet esténként a kétórás retrópartira. 

Gyakori, hogy a szülők gyermekeikkel jönnek szórakozni - mondja a kapitány, aki azt is elárulta, nem jellemző, hogy lerészegednének az utasok.

A tánctérre lépve egy vidám, fiatalokból álló baráti társaság dicséri a bulit. - Teljesen más itt a hangulat, mint egy zárt szórakozóhelyen. Különleges hangulata van annak, hogy a Balaton közepén egy hajón táncolunk. 

A társaság és a zene is nagyon jó, ezért általában minden héten eljövünk bulizni - mondja a társaság szószólója, Somogyi Tamás, aki azt is elárulta, hogy whisky-kólával alapozzák meg jó hangulatukat.

Hátrafordulva négy tizenéves srác nevetgél, akiktől megtudom, hogy szüleikkel érkeztek Borsod megyéből. Ketten most vannak itt először, míg a többiek évek óta visszajárnak a különlegesnek számító partiba a zene és a hangulat miatt.

A kikötő másik végében szintén egy zenétől hangos, kivilágított hajó csalogatja a bulizni vágyókat. - Egyórás élő showműsorban lehet részük azoknak, akik a partihajót választják. 

A háromórás út során neves dj-k zenélnek, és az est végén egy enyhén erotikus műsor is látható, ezért csak nagykorúak válthatnak jegyet - mondja Strausz Ildikó, aki hozzátette, hogy tapasztalata szerint a külföldiek fogékonyabbak az ilyen szórakozásra.

Veszprém megyében nem jellemzőek a diszkóbalesetek. Az elmúlt években nem történt olyan közúti tragédia, mely a fiatalok szórakozásával lenne összeköthető. 

Mindezt Reiter Barnabás alezredestől, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől tudom meg. 

- A szórakozóhelyeken a fiatalok átlagéletkora egyre alacsonyabb. Már a 12-13 évesek is megjelennek az éjszakában, és sajnos gyakori, hogy alkoholt fogyasztanak, de ugyancsak nő azon fiatalok száma, akik a kábítószert sem vetik meg - mondja az alezredes, aki hozzátette, hogy ennek ellenére az elmúlt időszakban nem halt bele senki túlzott drogfogyasztásba a megyében. 

Az ilyen esetek elkerülése érdekében nyáron fokozott rendőri jelenlét jellemzi a Balaton-partot, főleg a diszkók, szórakozóhelyek környékét.

Sok helyen a kiskorúakat is kiszolgálják szeszes itallal, az alezredes szerint ez ellen fokozott ellenőrzéssel lehetne tenni. Ha pedig egy szórakozóhely üzemeltetője tudomást szerez drogfogyasztásról, akkor köteles tájékoztatni a rendőrséget.

Végül Reiter Barnabás kihangsúlyozta, hogy a szülők felelőssége is nagy, mérlegelniük kellene, hogy a 17-19 éves gyermeküket elengedik-e autóval bulizni, mely azért veszélyes, mert sok fiatal vagánykodni szeretne a barátai előtt, ami könnyen balesethez vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!