Berhida

2014.02.25. 17:38

Veszélyben az ivóvízbázis?

Már a talajvizet is elszennyezték, s rövid időn belül a térségi ivóvízbázist is veszélyeztethetik az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat területén elhelyezett veszélyes hulladékok.

Szabó Péter Dániel

Jelenleg a Peremartoni Ipari Park területe az érintett rész, ahol a vegyipari cég korábbi tevékenysége során a jelenős mennyiségben felhalmozott és nem megfelelően tárolt hulladék az évtizedek során elszennyezte a felszín alatti közeget. A folyékony és szilárd hulladék nemcsak a gyár területén fellelhető talajvizet szennyezte el, hanem évtizedek múlva veszélyeztetné az ivóvízbázist is, hangzott el kedden a Petőfi Művelődési Házban tartott tájékoztatón, ahol Pergő Margit is köszöntötte a meghívott szakembereket, cégvezetőket.

Berhida polgármestere elmondta, az önkormányzat örömmel fogadja, s lehetőségeihez mérten mindenben segíti a kármentesítésben résztvevők munkáját. Javaslatot tett például arra, hogy a jövőben lakossági fórumon tájékoztassák a helyieket a beruházás hátteréről, aktuális állásáról.

Pergő Margit polgármester és Darázs Attila műszaki szakértő a tájékoztatón (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Darázs Attila műszaki szakértő elmondta, a két ütemben 2020-ig tartó kármentesítés során a deponált, elhagyott hulladékok kitermelése és elszállítása után a szennyezett föld eltávolítása következik, végül a talajvíz tisztítása zárja a beruházást. A műszaki beavatkozási munkálatok 2015 májusában lezárulnak, a végleges víztisztítás azonban 2020-ig tart.

A műszaki szakértő kiemelte, a projekt eredményeként megszűnik a Várpalota – Berhida - Pétfürdő kistérség karszt vízbázisát veszélyeztető szennyezés, valamint az ipari park alkalmassá válik barnamezős beruházásokra, így lehetőséget teremt új munkahelyek, vállalkozások létrehozására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!