Berhida

2014.12.09. 16:29

Milliárdokból védik a vízbázist

Berhida – Mintegy 6,4 milliárd forintba kerül a település határában, a volt Peremartoni Vegyipari Vállalat súlyosan szennyezett területének teljes kármentesítése. A munkálatok 2015 májusában zárulnak.

Szabó Péter Dániel

Szükség volt azonban a beavatkozásra, mert a szennyezés a jövőben a térség ivóvízbázisát is veszélyeztette volna, hangzott el a Petőfi Művelődési Házban megrendezett sajtótájékoztatón. Jelenleg a Peremartoni Ipari Park területe az érintett rész, ahol a vegyipari cég korábbi tevékenysége során a jelenős mennyiségben felhalmozott és nem megfelelően tárolt hulladék az évtizedek során elszennyezte a felszín alatti közeget.

Darázs Attila műszaki szakértő adott részletes tájékoztatást Berhidán az elvégzett munkálatokról. Fotó: Szabó Péter Dániel

A beruházás részleteiről, s az elmúlt másfél évben elvégzett munkálatokról Darázs Attila műszaki szakértő számolt be a megjelenteknek. Elmondta, hogy 1,3 hektárnyi terület kármentesítését végzik el. Ennek keretében 2200 teherautónyi, összesen 52 ezer tonna hulladékot szállítottak el a szennyezett részről, 10 ezer köbméternyit helyeztek biztonságba védett térben. Emellett csertölgy erdőt is telepítettek.

A másfél éve tartó folyamat részeként egy talajvíz-tisztító és -kezelő állomást és a hozzá tartozó, összesen hét kilométer hosszú „drén" rendszert is kiépítettek, ennek próbaüzeme jelenleg is tart. Naponta 250 köbméter víz biológiai és kémiai tisztítását végzik el. A megtisztított területen 25, úgynevezett monitoring kút ellenőrzi a talajvíz tisztaságát. Az elkövetkező hónapokban a terep rendezése vár még a kivitelezőkre – mondta el Darázs Attila, majd a Napló kérdésére hozzátette, a rendszer a projekt lezárultát követően további öt évig működik majd, addig folyamatosan ellenőrzik és tisztítják a talajvizet az kármentesített területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!