Berhida

2015.02.25. 13:14

A tetőről jók a kilátások

Berhida – Az építőiparban érezhetően megindult a fejlődés, amit Nesó László ács, tetőfedő is érzékelt. Úgy vélte, lassan hiány lesz jó szakemberből, ezért ezekkel a szakmákkal lehet idehaza is boldogulni.

Tremmer Tamás

Rutinos szakembernek számít a berhidai Nesó László, aki 34 éve dolgozik ácsként, 15 évvel ezelőtt pedig a tetőfedő képesítést is megszerezte. Ma már neve van a szakmában. A kezdetekre visszaemlékezve azt mondta, sokat változtak a körülmények és a szakma is az elmúlt évtizedekben. Főleg az elején több lehetőségük volt fejleszteni, beruházni. Ő is akkor építette a műhelyét, és gépesítésre is jutott. A 2008-as válság következtében az építőipar leült, a túlélésre kellett berendezkedniük.

Ma azonban ismét optimista, tavaly előrelépés történt, érezhetően fejlődött az építőipar. A nehézségek miatt nagyon sok szakember külföldön keresett munkát, akik már nem is akarnak hazajönni. Éppen ezért úgy vélte, nagyon rövid időn belül idehaza hiány lesz jó szakemberekből. Aki ezeket a szakmákat választja, boldogulhat az életben. A kormány elképzelését támogatja, mely szerint vissza kell adni a kétkezi munka becsületét. Egy összetett tető megépítéséhez komoly szaktudás szükséges, azt tessék értékelni!

Télen a hidegben, nyáron a nagy melegben is fel kell menni a tetőre. A szalufák beemelése nehéz fizikai munka, ennek ellenére van érdeklődés a szakma iránt. Tanulókkal 20 éve foglalkozik, ez idő alatt majd 60 diák volt mellette. Úgy tapasztalta, a fiatalok között vannak nagyon ügyesek, csak sajnos kevesen. Jelenleg három egykori tanulója a munkatársa. Van olyan korábbi diákja, aki már a versenytársa a piacon, de jó a viszony, ha kell, kisegítik egymást.

A téli hidegben is fel kell menni a tetőre. A szépen elkészült „mű” kárpótlást nyújt a nehézségekért 
Fotó: Balogh Ákos

Nesó László minden évben részt vesz a tetőcserép-gyártók országos versenyein, ezeken tavaly is szép sikerrel szerepelt. A Tondach versenyében kilencedik lett. A Bramac intelligens tetőrendszerek kategóriájában egy várpalotai családi házzal nyerni tudott. A Terrán Magyarország síkcseréppel fedett tető kategóriájában második helyet hozott számára egy balatonfüredi manzárd tető elkészítése. A Creaton Magyarország pályázatán azért nem indult, mert zsűritagnak kérték fel.

Eddigi legnagyobb elismerését 2014-ben szerezte, amikor megkapta országos szakmai szervezet, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) legmagasabb díját. A balatonalmádi Jákói-villa tetejének elkészítéséért átvehette az Aranykalapács vándordíjat és a Tetőfedő nívódíjat is. Bátyja, Nesó Barnabás készítette a faszerkezetű erkélyt és a fa díszítőelemeket. Amikor a nemzetközi zsűri meglátta az épületet, csak ámult, a legnagyobb elismeréssel szóltak a munkájukról.

Tudatosan törekszik arra, hogy minden gyártó termékeit használja. Az ilyen megmérettetéseket úgy fogja fel, mint valami szakmai továbbképzést, hiszen a zsűritől mindig kap értékelést arról, mit csinált jól, illetve hol hibázott. Neki ezekre a visszajelzésekre szüksége van. Egyébként is folyamatosan képzi magát, most éppen ács mestervizsgát szeretne tenni.

Nesó László jelezte, meg lehet élni az ács, a tetőfedő szakmákból, meggazdagodni azonban nem. Számít a pénz, tagadhatatlan, de akiben van alkotási vágy, itt megteheti. Aki szereti a szakmát, a fát, egy tetszetős, szép, szakszerű tető megépítésével kiélheti kreativitását. Az ilyen módon kivitelezett tető nagyon sok örömet tud szerezni az alkotójának is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!