Berhida

2017.08.06. 18:10

Időben, jó módszerrel pályáztatott a város

Berhida az elmúlt három évben összesen 362 millió forint támogatást nyert el az adósságkonszolidációban nem részesült települések számára 2015-ben és 2016-ban kiírt, egyenként 181 millió forint értékű támogatást jelentő pályázatokon.

Leitner Vera

A 2015-ben elnyert pénzből az óvodatetőt, illetve 17, a 2016-ban megpályázott összegből pedig 22 utcát és járdát újított fel a település. Pergő Margit polgármester a július végére megvalósított beruházások kapcsán az elmúlt időszak fejlesztéseiről beszélt.

Pergő Margit polgármester a Berhida által elnyert, sikeresen megvalósult pályázatokról számolt be
Fotó: Nagy Lajos

- A 2015-ben elnyert forrásból 150 millió forintért utat, járdát terveztünk korszerűsíteni, illetve építeni, mivel voltak olyan területek a városban, ahol abszolút nem volt járda. A fennmaradó összeget a berhidai Süni Óvoda tetőszerkezetének felújí- tására szántuk. Ezt a pénzt 2015 őszén kaptuk meg. Meghirdettük a közbeszerzést, és kimondottan jól jártunk, mert bevált az a technika, amit alkalmaztam: mivel télen nincs az építőiparnak munkája, ilyenkor mindig alacsonyabb árakkal dolgoznak. Ennek következtében 2016-ra valamennyi megtervezett út- és járdaépítést el tudtuk végezni. Az óvoda tetejének akkor azért nem tudtunk nekiállni, mert - bár a tetőfelújítás volt benne a pályázatban - ezt össze kellett kötnünk a közbeszerzés miatt a belső felújítási munkálatokkal is. Az egybeszámítási kötelezettség miatt nemcsak a tetőt kellett meghirdetnünk, hanem a belső felújítást is, amit saját erőből finanszíroztunk. Ebben a kiírásban így szerepelt ács, kőműves, gépész, villamossági szakember és így tovább. Erre csak 2016 őszén találtunk kivitelezőt, aki mindezt vállalta. Ennek megindításával le is tudtuk az első, 2015-ös pályázatból befolyó forrásokat - mondta el a polgármester. - Kétszer pályázhattunk, tavaly év végén jött a tájékoztató, hogy elnyertük a 2016-os pályázatot is, ami ismét 181 millió forint volt, abból már csak járdákat akartunk építeni, illetve fel-újítani, valamint utat. Erre tízen adtak be pályázatot februárban, de öten még árban alatta is voltak annak a keretnek, amivel mi rendelkeztünk. Azért fontos ez, mert mindenhol azt hallani, hogy horror árak vannak, a kivitelezők a közbeszerzésnél jóval magasabb ajánlatokkal jelentkeznek. Úgy vélem, erre az a megoldás, hogy időben kell hirdetni.

A berhidai polgármester elmondta, a 2015-ös pályá- zat munkálataiban szerepeltek olyan utcák, ahol korábban egyáltalán nem volt járda, de az új kockakövek zömében a negyven évvel korábban lerakott betonlapokat hivatottak helyettesíteni, melyeket a gaz elborított, megsüllyedtek, s már egy babakocsit is nehéz volt végigtolni rajtuk.

Pergő Margit kiemelte, Berhida ugyan egy város, de három településrészből áll, s örömmel számolhat be róla, hogy Kiskovácsi, Berhida és Peremartongyártelep egyaránt részesült a fejlesztésekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!