Berhida

2017.01.16. 23:10

Főhajtás a hősök előtt

Berhida - A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek a berhidai polgármesteri hivatalban, a Hősök terén koszorúzást tartottak.

Balla Emőke

A második világháború alatt, 1943 januárjában a Don mellett elszenvedett katonai vereség egyike a magyar történelem legnagyobb katasztrófáinak. A németek oldalán a Szovjetunió ellen indított támadásban a 2. magyar hadsereg 207 ezer katonája vett részt, ám a frontról való kivonást követően Magyarországra ennek a létszámnak csak alig 40 százaléka tért vissza.

A sokszoros túlerővel szemben hiányos felszereléssel harcoló magyar sereg az összecsapásokban, az iszonyatosan hideg orosz télben, illetve a vereséget követő hadifogságban körülbelül 120 ezer magyar katonáját vesztette el.

A Búzavirág Népdalkör és az Őszi Napfény Népdalkör adott ünnepi műsort a berhidai doni megemlékezésen Fotó: Balogh Ákos

Az elesettek és fogságba kerültek pontos számát megállapítani szinte lehetetlen, de a szovjet csapatok harcmódja miatt a foglyok száma csekély volt, ezek nagy részének sorsáról nem sokat tudunk.

A megemlékezésen Pócsik József, a várpalotai Bartos Sándor Általános Iskola igazgatója mondott beszédet. Zempléni Miklós, a 2. magyar hadsereg egykori hon- védorvosának A boldog szunnyadókhoz című versével tisztelgett, hajtott fejet a doni hősök előtt: Aludjatok, ti áldott hőseink, pihenj te néma hadsereg! / Ringasson békén a távoli rög, s ne bántson könny, mely értetek pereg."

Az ünnepi műsorban Batthányi-Nagy Annamária előadóművész énekeket, verseket válogatott, fellépett a Búzavirág Népdalkör és az Őszi Napfény Népdalkör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!