Berhida

2017.09.01. 18:55

Projekt az összetartó berhidai közösségért

Párbeszédet szeretnénk folytatni a település lakóival, s egy kissé átformálni az itt élők gondolkodását a klubok révén, melyeket most létrehozunk - mondta el beszédében Babai János, a May Lasho Trajo - Jobb Élet Egyesület elnöke a projekt bemutatása során pénteken a berhidai kultúrházban.

Leitner Vera

A Komplex közösségfejlesztéssel az összetartó berhidai közösségért elnevezésű projekt elsősorban a településen élő, hátrányos helyzetű fiatalok, valamint a hatvan év feletti személyek életminőségének javítását célozza közösségi tevékenységekbe történő bevonás révén. Azonban, mint az a projekt bemutatása során elhangzott, a 2017 és 2020 között megvalósuló programsorozat egyes elemei közvetetten Berhida teljes lakosságának érdekeit, igényeit szolgálják a most létrehozott klubokon, közösségeken keresztül.

Ezek egyike a Benczik Gabriella által vezetett Párbeszéd Klub, mely a generációk közti szakadékot hivatott mérsékelni párbeszéd generálásával. A Velegi Brigitta vezette Önkéntes Klub célja az önkéntesség eszméjének terjesztése, s havi egy alkalommal önkéntes nap szervezése, a Máthé Szabina által szervezett Életmód Klub foglalkozásain pedig életvezetéssel, tudatos életmódra neveléssel kapcsolatos előadásokat hallhatnak az érdeklődők.

Benczik Gabriella klubvezető, Pergő Margit polgármester és Babai János, a Jobb Élet Egyesület elnöke a projektbemutatón. Várják a helyiek javaslatait arról, mit szeretnének létrehozni
Fotó: Nagy Lajos

Ugyancsak a most elindított projekt részeként alakult meg a Helyi Közösségi Támogató Csoport (HKTCS) is, mely kívülálló csoportként a közösségfejlesztésben érdekelt szervezetek vezetőit fogja össze. Feladata, hogy a lakosság tagjainak, kisebb közösségeinek körében tapasztalt problémákra megoldásokat keressen.

- Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen program megvalósulhat Berhidán, mert minden olyan esemény által, ami arról szól, hogy berhidaiak találkoznak egymással, beszélgetnek, programokat szerveznek, a helyi közösség erősödik, s az itt élők jobban érezhetik magukat - mondta el Pergő Margit polgármester.

Babai János, az egyesület elnöke úgy véli, ráfér a berhidaiakra, hogy beszélgessenek egymással, tájékozódjanak a fontos kérdésekben és előadásokat halhassanak az őket érintő témákban. A polgármester és az egyesület elnöke arra kérte a berhidaiakat, hogy figyeljék a klubok programjait illető tájékoztatásokat, mert a vezetők várják a javaslatokat, hiszen, ahogy arra a polgármester felhívta a figyelmet, egy olyan programot könnyebb sikeresen megvalósítani, ahol a résztvevők mondják meg, mi az, amit szeretnének létrehozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!