VeolBicaj

2017.05.17. 10:35

Használjuk-e az egészségünk érdekében a technikai eszközeinket?

Az Ipsos Egészségügyi üzletága 2014. végén országos reprezentatív kutatást végzett a felnőtt magyar lakosság körében azzal kapcsolatban, hogy egészségügyi témákban mire és hogyan használjuk az okostelefonunkat/tabletünket.

Napló információ

Töltünk-e le speciális egészségügyi, életvitellel, testmozgással, étrenddel, terápia menedzsmenttel kapcsolatos alkalmazásokat? Ha igen, használjuk-e a mindennapokban? Vezetünk-e diabétesz, vérnyomás- vagy menstruációs naplót okostelefonunkon/tabletünkön? Eltároljuk-e laborleleteink adatait ezeken az eszközökön? Amennyiben igen, használjuk-e az okostelefont/tabletet az orvossal történ konzultáció során?

A tények: a magyar felnőtt lakosság körében a legfrissebb adatok szerint 37 százalék az okostelefon elterjedtsége és 67 százalék az asztali számítógépé, laptopé, tableté. A megkérdezettek csupán 4 százaléka használja okostelefonját vagy tabletjét az életmód, egészségmegőrzés támogatására. Nem meglepő módon az alkalmazók többsége a 18-39 éves korosztályból kerül ki, elsősorban a főiskolát, egyetemet végzettek közül. A nemek tekintetében némiképp női túlsúly érvényesül, de az urak aránya sem elhanyagolható.

A digitális technika az egészség pártján áll

A kutatás fényt derített arra is, hogy viszonylag alacsony az egyes egészség-ügyi és életmód alkalmazások ismertsége és használata. Azok, akik mindennapi életük során használnak ilyen alkalmazást, elsősorban az étrend, diéta betartásának támogatására teszik ezt. A rendszeres testmozgás, mint fontos életmódelem támogatása okostelefonnal vagy tablettel elhanyagolható és csupán alkalomszerű. Az egészségügyi és terápia menedzsmenttel kapcsolatos alkalmazások ismertsége a teljes magyar lakosság körében nem éri el az egy százalékot.

A megkérdezettek 10 százaléka őrzi meg egészségügyi adatait, de ezt jelenleg a többség (83 százalék) még offline teszi. Az idősebbek esetén az adattárolás 13 százalék, ami nem kimagasló, és azt jelenti, hogy az orvosra bízzuk a nyilvántartást. Leginkább laborleleteket tárolunk vagy vérnyomás adatokat.

Érdekes és meglepő, hogy a lakosság mindössze 3,5 százalékának van életmóddal kapcsolatos honlapon vagy egészségügyi honlapon regisztrációja. Egyelőre még távol vagyunk attól, hogy az orvosi konzultáció során okostelefont vagy tabletet használjunk a konzultáció támogatására - ezt jelenleg a felnőtt lakosság csupán 1,5 százaléka teszi.

Az orvos ugyan nincs mindig a "kezünk ügyében", mégis egyelőre inkább tőle reméljük, hogy megmondja, mi a legjobb nekünk. A szakembertől várjuk el, hogy utat mutasson, miként éljünk, hiszen magunktól nem használunk vagy csak nagyon kevesen keresünk fel ilyen jellegű oldalakat. A változás azonban elkezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!