Döbrönte

2016.02.13. 13:51

Kapunyitogató Döbröntén

Ismeretterjesztő előadással folytatódott a január végén elindult Kapunyitogató kulturális programsorozat Döbröntén, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodája szervezésében.

Jákói Bernadett

A mindössze 280 fős lakosságú kis bakonyi falu művelődési házában, többségében a település idősebb generációját megszólító estén ezúttal a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatóhelyettese, Márkusné Vörös Hajnalka Tömeges népmozgások a Bakonyban a 18–20. századig című vetítéses előadását hallhatták az érdeklődők. Történelmi áttekintésben az egykori Veszprém vármegyéhez tartozó uradalmak, birtokok, nemzetiségi eloszlások, valamint a tömeges népvándorlások gazdasági és történeti hátterét felvázoló, levéltári forrásokkal, képanyaggal gazdagon illusztrált prezentáció az egykori Eszterházy, Zichy birtokok lakosságcseréjének okaira adott átfogó magyarázatot.

A kitelepítés 70. évfordulója alkalmából január végén lakossági összefogással megnyílt kiállítás is átfogja a témakört, cél, hogy az érintettek és a mai érdeklődő közönség a saját és családtörténeti élményeiken keresztül találkozzanak.

– A helyi német nemzetiségi önkormányzat 2015-ben, az évforduló kapcsán kezdte meg az anyagok gyűjtését a helyben használt viseletekről, vallási életet bemutató szakrális tárgyakról. A szervezet önkormányzati szobájában kialakított gyűjteményt a helyi plébános, Reichardt Györgyszentelte fel. A jövőben állandó kiállításként is szeretnénk bővíteni és bemutatni, nemcsak a helyieknek, de településünkre látogató turistáknak is – mondta el lapunknak Pilterné Keller Katalin, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke.

A Nemzeti Művelődési Intézet kiemelt projektjében a legkisebb megyei településeket célozza meg, komplex, helyi értékőrző programokat mutat fel a megyei közművelődés előadóival.

Címkék#Döbrönte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!