Döbrönte

2017.06.20. 14:20

A falu a Bakony ékszerdoboza

DÖBRÖNTE A község a Bakony nyugati oldalán Pápától 16 kilométerre fekvő alig 260 fős kicsiny település. Méltán nevezhetjük a Bakony ékszerdobozának, hiszen gyönyörű fekvése, festői szépsége, példaértékű rendezettsége sok-sok turistát csalogat hozzánk.

Szarvaskő várát 1367-ben Himfy Benedek pozsonyi ispán építtette döbröntei uradalmának területén. A török időkben pusztulásnak indult. Napjainkban a falu jelentős részét német ajkú lakosság lakja, melynek életét, mindennapjait a vallás és hagyományok ápolása ötvözi.

A falu másik jelentős kulturális eseménye a döbröntei várünnepség, mely fél évszázados múltra tekint vissza. Az évente megrendezett esemény jelentős kulturális színfoltja volt nemcsak Pápának és környékének, de Veszprém megyének is. Jó idő esetén 4-5000-en is ellátogattak ezen a szép napon kicsiny falunkba, ahol lovasverseny, sport és kulturális rendezvények várták az idelátogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!