Borászat

2016.01.22. 20:29

Megcsordul-e Vince? - Az új termést is megjósolták a vincevesszőből

Veszprém - A Vince-naphoz számos szokás, hagyomány kötődik. Elsősorban a szőlőtermelő gazdák számára bírt jelentőséggel.

Kutasi Zsófia

A gazdák a bortermelő vidékeken kiemelt figyelemmel kísérték a Vince-nap időjárását. Elterjedt volt az a hiedelem, miszerint, ha Vince napján olvad a hó és kellemesen napsütéses az idő, akkor jó bortermésre lehet számítani. Azonban, ha kedvezőtlen idő köszönt be, gyenge szüret várható. Elterjedt szokás volt a borvidékeken a „vincézés”, ekkor a szőlőskert szélét szenteltvízzel, illetve szentelt borral locsolták meg. A gazdák ekkor sok bort fogyasztottak azért, hogy biztosított legyen a bő termés.

A Vince-napi szokások közé tartozott a jelképes szőlőmetszés is, amikor a szőlőindákról úgynevezett Vince-vesszőt vágtak. A vesszőt a házakban vízbe tették, és a kinőtt hajtásokból az új termésre vonatkozó jóslásokat tettek. A jelképes cselekedet mint szokás Dél-Európából származik, ahol ebben az időszakban van a szőlőmetszés.

A Vince-napi szokásokról Törő Balázst, a Laczkó Dezső Múzeum néprajzos muzeológusát kérdeztük. A szakember elmondta, a magyar néphagyomány számos olyan jeles napot tartott számon, melyet bizonyos természeti jelenségekhez kötött, a gondolkodást meghatározó vallásos világértelmezésnek megfelelően pedig ezeket igyekezett egyes szentekhez társítani.

Így történt ez a III. században Hispániában élt, keresztény hite miatt vértanúvá lett Szent Vincével is, akinek kultusza Nyugat-Európából került hozzánk. Nevének a latin vinum – bor – szóval rokon hangzása magyarázza, hogy alakja miért a szőlőműveléssel kapcsolatban nyert jelentőséget. Egyéb, a szőlő- és borkultúrához kapcsolható szentekkel – Szent Orbán, Szent Donát – ellentétben „szerepe” nem a termés védelme volt, hanem január 22-i névnapját idő- és ezzel együtt termésjósló napként tartották számon.

Ki ne ismerné a mondást: „ha megcsordul Vince, tele lesz a pince”. A gazdák január 22-én reménykedtek a nap erejében, hiszen, ha megmutatta magát és megolvasztotta a havat, abból bő termésre következtethettek. Ünnepében egyúttal felfedezhető a hosszú tél után lassan megérkező tavasz iránti vágyakozás is. A szőlőtermő vidékeken ilyenkor általános volt – s így történt ez a Balaton-felvidéki Ábrahámhegyen is –, hogy a gazdák egy-egy vesszőt lemetszettek a tőkéről, és otthon figyelték, hogy kihajtanak-e, amiből szintén a várható termés milyenségére következtettek.

A szőlőhegyek présházairól lógó jégcsapokat is figyelték ekkor a gazdák, úgy tartották, ha megcsordultak, ideje lesz elkezdeni a szőlőkapák, metszőkések előkészítését, élesítését, mert hamarosan szükség lesz rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!