Borászat

2016.03.27. 10:43

Női borrend a Balaton-régióban - Ápolják a borkultúra hagyományait

Balatonfüred – A Balaton-régió hat borvidékét fogja össze az országban negyedikként alakult női borrend.

Marton Attila

A Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend tavaly szeptemberben alapították tizennyolc taggal, a borrend zászlósborának az olaszrizlinget választották, mondta érdeklődésünkre Enese Beáta nagymester asszony. Az alapító tagok a napokban beiktatási ceremónián tettek esküt Balatonfüreden, az ünnepségen a térség csaknem valamennyi borlovagrendje képviseltette magát. A rendezvényen a borokat, a borrendi zászlókat és az esküt tett tagokat Cséry Gergő atya és Miklós Ferenc lelkipásztor áldották meg.

A napokban tartották a borrend tagjainak beiktatását Balatonfüreden, középen Enese Beáta nagymester
Fotó: Kiss-Rába Mónika

A régiós szerveződésű borrend hat borvidéket – Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Balatonboglári, Balatonfüred-Csopaki, Nagy-Somlói, Zalai – kíván összefogni, emellett a közösségteremtő céllal alakult szervezet a szőlőtermelés és borkultúra hagyományainak ápolására, valamint a történelmi kultúrtáj védelmének elősegítésére is törekszik, mondta kérdésünkre a nagymester asszony. A borrend tagsága mögött jelenleg öt Balaton körüli borászat található, reményeik szerint a közeljövőben tovább bővül a régiót alkotó borvidékek neves borászataival.

Az országban negyedik női borrendként alakultak meg, a tagságot családi vállalkozásaik révén a szőlészet és borászat, valamint a gasztronómia iránt elhivatott hölgyek alkotják. Azt, hogy a női borászok is az élvonalban járnak, a nagymester asszony szerint az is bizonyítja, hogy Gálné Dignisz Éva – aki a borrend alapító tagja – 2013-ban megkapta az Év Bortermelője elismerést. A borkultúra fejlesztése mellett a gasztronómián keresztül is igyekeznek megismertetni a régió borait a térségbe látogató vendégekkel.

A borrend névválasztása utal a Balaton borrégiót alkotó hat borvidék szőlőművelésének hagyományaira, valamint Gizella királynéra, aki a Balatonfüred-Csopaki borvidék területén szőlőterületet adományozott az egyháznak és az ültetvény, illetve a székhely közelében fekvő Veszprém kedvenc tartózkodási helye volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!