Borászat

2017.05.19. 08:05

Speciális technológiával készült különleges juhfark

SOMLÓJENŐ Késői szüretelésű, az aszúborhoz hasonló nedűt készítettek juhfarkból a Somlói Borvidéken.

Marton Attila

A bor olyannyira kuriózumnak számít, hogy az utóbbi évtizedekben nem is volt hasonlóra példa a borvidéken, mondta Bogdán Levente, a családi pincészet munkatársa. A közelmúltban palackba kerülő, 2015-ös évjáratú bor létrejöttéhez számos tényező együttesen járult hozzá. Az aszúsodás alapja az átlagostól eltérő időjárás volt: a nemes rothadást előidéző botritisz nevű gombafajta megjelenése után döntötték el a pincészetnél 2015 augusztusában, hogy a bő egyhektáros területen termő juhfarkot az aszúhoz hasonlóan készítik el. A november végi szüreten csaknem 30-as cukorfokkal szedték le a szőlőt, a munka neheze azonban csak ezután következett: a különleges bor létrehozása ugyanis speciális technológiát igényelt.

Az aszúsodó juhfark szőlőt mutatja Bogdán József birtokigazgató a 2015. novemberi szüret előtt néhány nappal

- A szőlő zúzása után a fürtöket forrásban lévő juhfark musttal engedtük fel, amelyben a töppedt szőlőszemekből kioldódtak az íz-, zamat- és illatanyagok. A négy-öt napig tartó közös erjesztés után préseltük ki a szőlőt. Amikor az erjedés során a cukor és az alkohol aránya elérte az optimális szintet, a mintegy 3200 liter bort nulla fok alá hűtöttük, hogy megállítsuk az erjedést - magyarázza Bogdán Levente.

A nem mindennapi nedűt tavaly saválló tartályban érlelték, majd néhány héttel ezelőtt került palackba. A gyümölcsös ízvilágú, négyputtonyos aszú kategóriájának megfelelő bor a napokban a Somlói borversenyen a legjobb bornak járó Champion elismerést érdemelte ki, hívta fel a figyelmet Bogdán Levente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!