Borászat

2012.05.09. 18:23

A legjobb borok a chardonnay és az Etyek-budai borvidék szemléjéről

Velence - A Fejér Megyei Növényvédelmi Állomás adott otthont az országos chardonnay borversenynek, illetve az Etyek-budai borvidéken készült nedűk viaskodásának. Jó borok mérettettek meg.

Silye Sándor

Hegedüs György és Renner László, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend borkészítőivel érkeztünk  az intézmény parkjába. Rögtön  Tihany  neves borászába, Salánki Sándorba  botlottunk, de képviseltette magát  a többi között a Hilltop, Günzer Tamás pincészete, jelezve, jó mezőny lesz a chardonnay fajták viadalán.  Ismerve az Etyek-budai borvidék és a Velencei-tó környékén termett borok minőségét, élmény várt a kóstolókra. Még akkor is, ha a kóstolt borokból  nem sok csúszott le a torkokon. Mert bírálni más, mint kóstolni. Ezt jelen sorok írója is megtapasztalhatta... A tudományt Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem Borászati Tanszék vezetője és társa, a martonvásári  Janki Ferenc adjunktus képviselte.

-  A chardonnay világfajta, ám  a világban ahány helyen termelik azt, annyi ízvilágú bort készítenek. Igaz ez a magyar chardonnay-kre. Szerencsére büszkék lehetünk rá! - mondta a tanszékvezető.

Megízlelve a győztes Nyakas Pince termékét, megállapíthattuk: Kállay Miklós igazat beszélt, remek illat, zamat jellemezte a győztes terméket.
 Köszöntőt mondott, majd a versenyen is szorgoskodott Dorkota Lajos országgyűlési képviselő, kormánymegbízott. Megalakultak a bíráló bizottságok, majd felkérték a társadalmi zsűrit -  az általunk nemes egyszerűséggel "nem bizottság bizottságnak" nevezett "testületet"  - hogy teljesítse feladatát.  Összesen 51 chardonnayt az országos versenyen, és 208 fehér, rozé és vörös bort az Etyek-budai vidékről  kellett elbírálni. 

 A nem bizottság bizottság  - Mati Károly borász vezetése mellett tagja volt ennek a többi között  Pálmai Ottó, a Növényvédő igazgatója, Kiss Barbara borkirálynő, amíg ideje engedte Dorkota Lajos, és eme írás elkövetője -  többször elismerően szólt a  kóstoltakról,  de a pálmát a vörös borok vitték el. Csóbor Jenő cabernet sauvignonja (ezt választották a legjobbnak), Lics Balázs hasonló fajtája, a Kovács Pince (szintén Csóbor érdekeltség) shyraz rozéja,  a fehér borok között Pánczél József juhfarkja nyert.

 A  verseny(ek) eredményeit illetően az alábbi dobogósokról számolhatunk be.

Chardonnay: 1. Nyakas Pince, 2. Haraszty Pince, 3. Törley Chapel.  Fejérből a móri Geszler-család, a csákberényi ifj. Sáfrány András terméke került az élbolyba.

Etyek-budai borvidék:  1. Rajnai rizling (Csóbor Pince), 2. Királyleányka (Kovács Pince), 3. Sauvignon Blanc (Tátrai Pince). A legjobb vörös bor Csóborék cabernet sauvignonja, a legjobb rozé a  kékfrankos (Csóbor).

Mint később megtudtuk: a hivatalos verseny végén a zsűri újra összeült, és végül a Kovács Pince Királyleánykája kapta a nagyaranyat, a Csóbor Pince Rajnai Rizlingje pedig aranyat érdemelt ki. A pontszámok ugyanazok maradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!