Borászat

2012.09.11. 14:17

Egyre több bort iszunk: ösztönöznek a borhetek, szüreti napok

Balatonfüred - Varga Zoltán, a Balatoni Borrégió elnöke szerint a tó környékén örvendetesen nőtt a helyi borok fogysztása, a tóparti éttermekben is ezeket kínálják.

Varga Ibolya

A háztartások kétharmada vásárolt bort valamilyen rendszerességgel tavaly  a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatása szerint. A bort kifejezetten kedvelő magyarok aránya a felmérés alapján ma már eléri a 37 százalékot, míg 20 évvel ezelőtt még csak 25 százalék volt. 

A magyarok döntően a vörösborokat kedvelik, a fehérborok részesedése enyhén csökkenő tendenciát mutat, a rozé népszerűsége ugyanakkor egyre nő, bár a teljes forgalomból csak kis részarányt képvisel (értékben nyolc, mennyiségben pedig hat  százalék).


 
Az édes borok még mindig jelentős részarányt képviselnek a teljes megvásárolt mennyiségből, de némileg csökken a népszerűségük. A száraz és félszáraz borok részesedése mennyiségben nem emelkedik, de értékben - a magasabb árak miatt - folyamatosan nő.

A háztartások havonta vásárolnak bort, és egy alkalommal két, két és fél liter, három-négy palack bor kerül a kosarakba. A kereskedelmi forgalomba kerülő borok háromötödét a hipermarketekben és a diszkontokban értékesítik.
 
A nemek között jelentős különbség figyelhető meg  - minden második férfi nyilatkozott úgy, hogy különösen szívesen iszik bort, míg a hölgyeknél ez az arány csak 23 százalék -, az életkor, a végzettség vagy a jövedelmi státus ugyanakkor a bor kedveltségét nem különösebben befolyásolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!