Borászat

2015.09.22. 17:33

Közepes borból is lehet kiváló a párlat

Borseprőből, óborból és frissen erjedt újborból is készítenek borpárlatot a termelők.

Marton Attila

Kistermelők és nagyobb pincészetek is egyre gyakrabban készítenek borpárlatot a meglévő készletek csökkentése vagy a kínálat szélesítése miatt.

A borászati mellékterméket sokféleképpen hasznosítják a gazdák: van, aki törkölypálinkát készít, akad, aki a szőlőből főzet pálinkát, mások pedig borseprőből vagy az óborból, esetleg a frissen kierjedt borból készíttetnek párlatot. A kistermelők akkor fordulnak ehhez az eljáráshoz, ha túl sok bor van készleten, míg a nagyobb pincészetek akár az éttermeikben is forgalmazhatják a nedűt.

Minden borászatnál keletkezik olyan borászati melléktermék, amelyet érdemes hasznosítani, és ennek egyik legjobb módja a borpárlat készítése, mondta Koczor Kálmán füredi borász, aki három és fél évvel ezelőtt borseprőből készíttetett először párlatot. Egy részét friss borpárlatként használta fel, a másik részét másfél éven át érlelte tölgyfahordóban, utóbbit nagydíjjal jutalmazták az egyik nyári pálinkaversenyen. Szerinte egyre többen kezdenek bele borpárlat készítésébe, amit a pincészetek a saját éttermükben forgalmaznak. A magas jövedéki adó miatt kereskedelmi célból csak azok vágnak bele, akik értékesíteni is tudják a lefőzött párlatot, tette hozzá a borász.

Koczor Kálmán borász
Fotó: Penovác Károly

Többnyire szüret előtt keresnek meg minket a gazdák, hogy főzzük le a bort, amikor látják, hogy nem lesz elég a hely az újbornak, mondta Méryné Emőke, a pécselyi szeszfőzde vezetője. A borpárlatot a pálinkához hasonló módszerrel állítják elő, ám a bor kihozatala magasabb, 18-20 százalék, míg a pálinkánál a gyümölcscefrétől függően legfeljebb tizenöt százalék.

Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete elnöke elmondta, a termelők közül akad, aki kimondottan jó borból készíttet párlatot, és olyan is, aki a borként már kevésbé fogyasztható tételekből, ám ezekből is jó minőségű párlat állítható elő. Utóbbi azért is hasznos, mert a borral ellentétben a párlat korlátlan ideig tárolható. A párlatot készítőknek azt javasolják, érleljék tovább azt eper vagy tölgyfahordóban, esetleg mazsolával vagy szőlőágyon, mert így javíthatják a borpárlat íz- és illatvilágát.

Szabó István, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke elmondta, a borászok jellemzően azért állítanak elő borpárlatot, hogy különleges párlathoz jussanak: egyes gazdák a frissen borrá erjedt nedűből, mások az óborból készítenek párlatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!