Borosta

2010.09.27. 13:14

A kerti medence téliesítése

Vége a nyári örömöknek, a kerti medencében az idén már nem fogunk lubickolni. Ahhoz, hogy a jövő nyáron is jól érezhessük magunkat benne, a fagy közeledtével a medencét téliesíteni kell. A téliesítés megfelelő elvégzése nagyon fontos a medence szerkezete, a burkolat valamint a gépészet megóvása céljából.

PLT

Bármilyen meglepő, a medencét télire is vízzel teli állapotban kell hagyni, mivel a medenceburkolat károsodhat, ha közvetlenül éri a jég és a fagy. Télen a vízfelszín akár 20-30 centiméter vastagságban is befagyhat, de ha a vízbe fagytesteket helyezetünk, elnyelik a medencék falaira belülről ható nyomást. Fagytesteket tudunk vásárolni a medence-technikával foglalkozó szaküzletekben, ezek általában 50 centiméteres műanyag súlyozott testek, amelyek lebegnek a víz felületén és felveszik a jég nyomását, így védik a medenceszerkezetet. Ez azonban még nem elég ahhoz, nyugodtan várjuk a telet, a medence vizébe a térfogathoz előírt mennyiségű téliesítő folyadékot is kell önteni. A vegyszerek csökkentik a vízkőkiválási folyamatot, és megakadályozzák az algák elszaporodását.
Ezt követően a medence felszínét speciális téli takaró fóliával fedjük be, figyeljünk arra, hogy tökéletesen betakarja. A takaró fóliákat lehet készen is kapni, de a medencénk alakjához magunk is szabhatjuk, vagy készíttethetjük szakemberrel. A rögzítés nagyon fontos, az úszómedence adottságaiból, illetve a takarás módjából adódóan többféle rögzítési technikát alkalmazhatunk. A konfekcionált takaróknál a vízzsákos megoldás a gyakoribb, míg a helyszínen készített takaróknál a hevederes, beakasztó füles rögzítés, vagy ezek kombinációi váltak be. A takaró szöveterősített PVC ponyva, amelyet kétféle vastagságban és számos színben árusítanak. A téliesítés fontos része a vízforgató berendezés szakszerű szétszedése és gondos víztelenítése, ezzel elkerülhetjük, hogy a fagy károkat okozzon a szerkezetben.
A fürdőszezon kezdetekor nem lesz más dolgunk, mint eltávolítani az összegyűlt csapadékot a takaróról, levenni a fóliát és kihalászni a fagytesteket, majd megfelelő vegyszerezés után beindíthatjuk a vízforgatást. Aki bizonytalan abban, hogy a téliesítést képes szakszerűen elvégezni, inkább hívjon szakembert, megéri a gondtalan áttelelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!