Borosta

2010.09.01. 17:10

Napszemüvegekről, stílusokról, lencsékről - férfiaknak

A régi formák folyamatosan térnek vissza, de az újak is helyet követelnek a palettán, miközben a sportos is hódít még: az aktuális férfi napszemüvegdivatról ejtünk szót.

Horváth Viktória

- Ne gondoljuk azt, hogy a nyár elmúltával már nincs szükségünk napszemüvegre - mondta Kovács György optometrista. – Állandóan érik napsugarak a szemünket, tehát bármelyik évszakban szükségünk lehet megfelelő UV-védelemre.

 


A napszemüvegeket alapvetően három típusra oszthatjuk: vannak az elegánsabbak, amelyeket főleg utcai viseletre terveztek, a sportos, ívelt formájúak és a kifejezetten sportoláskor használatosak. Ez utóbbiak gumis szárral és fényvisszaverő lencsével rendelkeznek a tökéletes látás érdekében.

- Nagyon divatos most a pilóta típusú napszemüveg, amelynek két lencséjét dupla fém szár köti össze. Sokan keresik a nagy lencsés, széles keretű és szárú darabokat is. Az idősebb korosztályhoz tartozók kevésbé bevállalósak, inkább a szűkítettebb fazonokra esküsznek. Mivel sokat hallani manapság a polárszűrő fontosságáról, kíváncsiak voltunk arra is, egészen pontosan miért lehet hasznos a számunkra.

- Egyfajta rács van a lencsében, az oldalról jövő fényt eltereli, amitől kontrasztosabb lesz a kép, s kiszűri a visszatükröződést, akár a víztócsáról, akár a szélvédőről, így pontosabb, zavaró elemektől mentes látást tesz lehetővé – válaszolta a szakértő.

 

Házilag is meggyőződhetünk arról, polárszűrős-e a lencsénk. A szemüvegünket egy folyadékkristályos felület (például monitor) elé kell helyeznünk, úgy tartva, mintha az a szemünkön lenne, majd el kell fordítanunk kilencven fokkal. Ekkor láthatóvá válik az addig homályos kép. A szakértő szerint a fényre sötétedő lencséket is sokan keresik, ennek az a nagy előnye, hogy nem kell dioptriás napszemüveget csináltatni, és cserélgetni egyiket a másikkal. Ahogy változnak a fényviszonyok, úgy reagál a lencse is: minél világosabb van, annál sötétebb lesz. Mi pedig csak annyit veszünk észre, hogy milyen kényelmes érzés ez a szemünknek.

 

Kovács György alkalmi modellünk, Kovács Krisztián segítségével meg is mutatta, hogyan válasszuk ki a számunkra legelőnyösebb fazont. - Mindig figyeljük meg az arc szélességét, szűk archoz sose válasszunk széles keretet. Vékony és vastag szárral is nézzük meg az arcunkat, melyikben érezzük jobban magunkat, melyikkel előnyösebb a fizimiskánk.

Kovács György azt tanácsolja, csak UV A és B szűrővel is ellátott lencséjű szemüveget válasszunk, lehetőleg szaküzletből, ott ugyanis eleve ilyeneket árulnak, ráadásul szervizre is vissza lehet vinni. A védelem nélküli sötét lencse hatására viszont kitágul a pupillánk, amely így még több káros fényt enged be a szem belsejébe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!