Borosta

2010.10.28. 05:30

A törköly gyógyír mindenre

Garay Balázs öt éve foglalkozik pálinkafőzéssel, még egy tanfolyamot is elvégzett ahhoz, hogy remek szakember váljon belőle. Szerinte a jó pálinka ismérve az, ha megízleljük, s meg tudjuk mondani, hogy milyen gyümölcsből készült a nedű.

Bajdó Bettina

Nemrég megváltoztak a pálinkafőzés jogszabályai  mondja a fiatal pálinkafőző , de úgy vélem, hogy nem jó irányba tartanaka dolgok.  A törvény szerint adómentesen lehet saját fogyasztásra előállítani évente 50 liter 86 fokos párlatot. Megengedték az otthoni pálinkafőzést, ám azt nem kötötték ki, milyen körülmények között tehetik meg. Ez is egy szakma, megvannak a szabályai, amit mi iskolában tanultuk. Ezért a szakembereknek elég rosszul esik, hogy most már szinte bárki főzhet pálinkát.

Garay Balázs elárulja, hogy eleinte a vendéglátásban dolgozott, s teljesen véletlenül csöppent bele a pálinkafőzésbe. Öt évvel ezelőtt hallotta, hogy bérbe adják a káldi pálinkafőző üzemet. Akkor döntött úgy, hogy ezzel szeretne foglalkozni.
Teljesen szűz területre tévedtem  folytatja a fiatal pálinkafőző.  Azért, hogy szakképzett legyek, elvégeztem egy budapesti tanfolyamot. Volt elméleti és gyakorlati oktatás is, majd négy tantárgyból vizsgát is kellett tenni. A végén papíron is gyümölcspálinka-gyártó szakember lettem. A tanfolyamon sok mindenre megtanítottak, volt például pálinkakóstolás is. Öt pohárba öntöttek pálinkát, s osztályozni kellett az alkoholt. Ott tanultam meg, hogy a jó pálinka ismérve az, ha látszatra tiszta és nem zavaros, ha megisszuk, akkor nem kaparja a torkot, s meg tudjuk állapítani, milyen gyümölcsből készült. Persze az ember az iskolában elsajátítja az alapokat, azonban csak élet tanítja meg a munkára.

Balázs sokat járt a káldi pálinkafőzőbe, hogy magától a tulajtól lesse el a főzés csínját-bínját. Még most is emlékszik arra, amikor először látott neki a főzésnek. Elárulja, semmi sem sikerül egyszerre, nála is csak a harmadik főzés után került pálinka az üvegekbe. 

Idén nagyon jó volt a szilvatermés teszi hozzá a szakember , de sok a körte és az alma is. Tavasszal a törköly is jól fogyott, s barackból is főztem pálinkát. Ezen a környéken sajnos kevés a sárgabarack, ami terem, abból lekvárt főznek. Pedig ebből is nagyon finom pálinkát lehet főzni. Nálam bérfőzést kérnek a vásárlók. Ez azt jelenti, hogy elhozzák a cefrét, amiből az üzemben pálinka készül. Körülbelül nyolc óra kell ahhoz, hogy a végén a megrendelő elvigye a pálinkát. Vannak olyan, akik itt maradnak, s megnézik,  hogyan készül a pálinka. A legtöbben azonban egy óra után megunják az egészet, s a végén inkább visszajönnek a nedűért. Többféle technológiával is lehet készíteni a pálinkát, én a kétlépcsős módszerre esküszöm.

Balázs elmondja, neki is van kedvenc pálinkája, a barackot és a szilvát nagyon kedveli. Hozzáfűzi, hogy tavasszal bodzapálinkát is készített, az is elnyerte a tetszését.  Ő is osztja az a véleményt, hogy a jól elkészített pálinka  főként a törköly  gyógyír lehet mindenre. Idén nagyon jó volt a környéken szilvatermés, de ízletes a körte és az alma is.


ÖTVEN LITERIG NINCS JÖVEDÉKI ADÓ

A pálinkafőzés új szabályai szerint a  bérfőzdékben előállított párlat után 50 literig nem kell megfizetni a jövedéki adót. A vámhatóság ellenőrzései során  a jövedéki szabályokban meghatározottak teljesülését vizsgálja, így például a bejelentési kötelezettség teljesítését, a párlat értékesítésére, valamint elidegenítésére vonatkozó jogszabályok betartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!