Borosta

2010.11.01. 08:30

A karóra ékessége a csuklónak, még ha nem is igazi ékszer

Bár nem tartozik kifejezetten az ékszerek közé, a karóra mégis a férfi csukló egyik ékessége. Ezt vallja Major Ferenc nagykanizsai órásmester, aki szerint a minőség iránti igény nem, a dizájn viszont korosztályonként változhat.

zaol.hu

– Karóra vásárlásakor az első és legfontosabb szabály, hogy ne elégedjünk meg silány hamisítvánnyal, még akkor sem, ha azt egy világmárkáról mintázták – szögezte le Major Ferenc, aki szerint gyakorta előfordul, hogy a utánzatok még egy évet sem bírnak ki, hiszen az óraszerkezetben használt anyagok gyenge minőségűek. – Ugyanakkor egy hamisított luxusóra áráért a legtöbb esetben lehet kapni egy középkategóriás, megbízható modellt, ami akár évtizedekig kiszolgálja tulajdonosát. A karóra kiválasztásakor persze azért érdemes egy-két szempontot figyelembe venni, például azt, hogy karcmentes üveglap fedje a kijelzőt vagy, hogy legyen lehetőség a szervizelésre.


A kanizsai órásmester szerint, az, hogy ki milyen órát kedvel, nagyban függ az életkori sajátosságoktól is.

– A tinédzserek főként a többfunkciós – stopperes, dátumkijelző, zónaidős – órákat keresik, s kifejezetten kedvelik a sportos vonalvezetést. Ezek az órák 10–30 ezer forint között már kaphatók. A középkorúak inkább a tradícionális márkák iránt érdeklődnek, elsősorban analóg kijelzésű órákat vásárolnak. Számít nekik a szíj minősége, mely lehet finom bőr vagy acél is. Az idősebbek a klaszszikus formavilágot részesítik előnyben, az ő esetükben már fontos szempont az is, hogy az óra számlapja jól látható legyen.


Major Ferenc az újdonságok közül kiemelte a LED-kijelzős órákat, melyek kizárólag egy gomb benyomásakor mutatják az időt. Mint kiderült: ez a megoldás sem teljesen új keletű, évtizedekkel ezelőtt volt már divatban hasonló elven működő karóra.

– Sokak számára egyfajta státuszszimbólum az óra, s mi tagadás vannak csodálatos darabok, melyek ékszerek árával vetekszenek, ám Magyarországon még kevés az olyan műértő, aki meg is tudja fizetni ezeket a gyakran aranynyal, brillel vagy drágakövekkel díszített karórákat, melyek ára 1,5 millió forinttól akár a 6 millió forintig is terjedhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!