Borosta

2010.11.25. 15:28

Borlovag lett a kapitány

Mór - Joggal avatták borlovaggá Jakab Róbertet. A kisváros rendőrkapitánya ugyanis érmes nedűket mondhat a magáénak.

B. Kiss László

A móri születés predesztinál: kis túlzással ugyan, de az anyatejjel szívta magába a borászkodás tudományát. A szőlőművelés családi tradíció - mondja Jakab Róbert móri rendőrkapitány, akit az idei bornapok alkalmával avattak a Brindisi Szent Lőrinc Borrend borlovagjává. A főként fia segítségével művelt, több mint kéthektáros ültetvényhez öröklés útján jutott.  Ezerjót és rajnai rizlinget termel, a zweigelt, ami vöröset terem, csak kevés lett  meséli. A kapitány, akinek számára  hobbi a borászkodás, minden évben borversenyre is benevezi a saját készítésű nedűit.   Szakértelmét bronz   és ezüst minősítések dicsérik. Tekintélyes méretű pincét mondhat a magáénak. Abban bízik, hasznára lesz a fiának, Tamásnak, aki másodéves a Corvinus Egyetemen. Kertésznek tanul. A kapitány másik gyermeke, Réka ötödikes.
A borlovagavatás népes közönség előtt zajlott.  A borászati eszközök vagy a rend zászlós borának felismerése mellett új, rendhagyó feladatot is meg kellett oldaniuk a leendő borlovagoknak. A körömpróba abból állt, hogy úgy kellett kiüríteni  - a közönség kívánságra -  színültig töltött poharat, hogy az,  ami az alján maradt, ne csurogjon le a nagymester körméről. Kétségkívül ez volt a legnehezebb próbatétel -  jegyzi meg Jakab Róbert, akinek  a szokatlan feladatot  másodjára sikerült teljesítenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!