2010.12.31. 18:03
Aki éjjel legény, legyen (más)nappal is
Forog a világ, hasogat a fej, ég a gyomor. Eljött a másnap, melynek reggelén minden ember megfogadja, soha többet nem iszik alkoholt.
A fogadalom persze nem tart sokáig, de ha okosan felkészülünk, a legközelebbi mulatozás után megúszhatjuk a keserves macskajajt. A legfontosabb, hogy a buli éjszakáján jó minőségű italokat fogyasszunk, és ha lehetséges, csak egy fajtát. Gondoskodjunk arról is, hogy a sör, bor vagy pezsgő mellett vizet is igyunk, ugyanis az alkohol rengeteg folyadékot von el a szervezettől, amit pótolni kell, ha nem akarunk fej- fájással ébredni. A gyomorégés is elkerülhető, ha nassolunk egy kicsit, mielőtt belevetnénk magunkat az éjszakába. A buli után közvetlenül lefekvés előtt másfél, két liter ásványvíz elfogyasztása javallott, extra segítséget nyújt, ha C-vitamin pirulát is magunkhoz veszünk.
Ha a fentiekkel mégsem sikerül megelőzni a bajt, másnap két nehéz lépést kell megtennünk a „gyógyulás” érdekében: felkelni és enni. Az evés nagyon fontos, ha mást nem, egy banánt fogyasszunk el, hiszen pótolja az elvesztett tápanyagokat, valamint magas vitamintartalma miatt instant segítség lehet a háborgó gyomornak. Egy rövid séta a friss levegőn is hatásos lehet, felélénkül a vérkeringés, gyorsabban múlnak a másnaposság tünetei. Érdekesség, hogy a világon minden országban kidolgozták a macskajaj hatásos ellenszerét. Míg itthon a korhelyleves a bevált gyógyír, Dél- Amerikában a chilis, citromos, hagymás nyers halételre, a Cevichére esküsznek. Japánban az úgynevezett kuzu növény gyökeréből készítik a különleges csodanedűt, míg a vodkaimádó oroszok a hagyományoknak megfelelően a kovászos uborkát vetik be. A fentiek közül bármelyik módszert kipróbálhatjuk, a „kutyaharapást szőrivel” elvet viszont mindenképpen felejtsük el. Az újabb alkohol adag egyáltalán nem segít a helyzeten, hacsak nem akarjuk viszontlátni az este folyamán elfogyasztott ételeket.