Borosta

2011.03.16. 09:39

Szemezés: sok a bátortalan

A szemkontaktus felvétele, azaz a szemezés fontos része a flörtölésnek, ám nem mindenki alkalmas erre a szimpla metakommunikációra.

Kelemen Valéria

Lehet, hogy mégsem olyan egyszerű? Egy nemrég készült felmérésből kiderült, hogy a magyar társkeresők csaknem ötöde nem mer szemezni, ódzkodik attól, hogy szemkontaktussal hívja fel magára a figyelmet, így közölve: szabad vagyok, ismerkednék. A válaszadók mintegy fele bátortalan, s nem mer még csak ránézni sem arra, aki neki tetszik. Nem úgy, mint az a nyugdíjas, akivel nap mint nap találkozom, s aki mélyen a szemembe nézve közli az öltözékemre vonatkozó, amúgy roppant udvarias megjegyzéseit. Úgy látszik, az ő idejében még tanították az iskolában, hogy az emberi kommunikáció javát nonverbális jelek alkotják, s eszerint az ismerkedés jóval előbb megkezdődik a két fél között, minthogy akár egyetlen szót is szóltak volna egymáshoz. Amúgy ő is szemezéssel kezdte, után jött a köszönés, s hogy már társalgunk is egy keveset, már hab a tortán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!