Borosta

2011.05.28. 11:41

Laár András néha a magánéletben is Besenyő Pista bácsi hangján szólal meg

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli idén a KFT együttes. Fel nem oszlottak soha, csak volt idő, amikor ideiglenesen felfüggesztették működésüket. A zenekar alapítója, Laár András elárulta, decemberi, jubileumi koncertjükön minden nagy slágerüket eljátsszák, sőt, még az ufók megjelenésére is számíthat a közönség.

Matolcsi Renáta

- Óriási koncertre készülünk, mondhatom, fennállásunk legnagyobb bulija lesz, az elmúlt harminc év összegzése. Minden nagy sláger, és néhány vadonatúj dal is hallható lesz, méghozzá egy látványos ufóshow keretében.

Hogy ez pontosan mit jelent, arról részleteket nem árult el, de mivel a humor mindig is jellemző volt a zenekarra, minden bizonnyal jól fogunk szórakozni.

Bábu vagy, Elizabet, Afrika, Bál az operában, Siker, pénz, csillogás, Balatoni nyár, csak néhány dal, melyek, ha bárhol felcsendülnek, mindenki énekelni kezdi, hisz’ olyannyira ismertek. A Balatoni nyár ráadásul – minden túlzás nélkül – a magyar popélet egyik legmeghatározóbb zeneszáma.

Laár András tizennyolc éves volt, amikor találkozott Bornai Tiborral, nyolc évig együtt zenéltek, majd 1981-ben Márton András dobossal és Lengyelfi Miklós basszusgitárossal karöltve megalapították a KFT zenekart. Első slágerük a Bábu vagy volt. 1991-ben felfüggesztették tevékenységüket, 2001-ig mindössze két koncertet adtak, ebből az egyik a Budapest Sportcsarnokban volt, a 15 éves évfordulójuk alkalmából. A két évtizedes fennállást megünneplő MŰPA-beli buli óta azonban újra folyamatosan koncerteznek.

Sikerük kulcsa a kiváló zene mellett egyedi, ironikus, meghökkentő szövegeikben rejlik.

- Tizenhat-tizenhét éves koromban kezdtem el abszurd versikéket írni. Komoly témák paródiáját fogalmaztam meg, fő célom a meghökkentés volt. No, persze a lányoknak nem ilyen verseket írtam, mert már akkor is úgy gondoltam, az ő szívükhöz másmilyen út vezet – mondja viccesen Laár András.

- Később Bornai Tiborral együtt is írtuk ezeket, a humoros szösszeneteket, melyeket aztán a KFT zenekar koncertjein amolyan átkötő szövegként, két zeneszám között elő is adtunk – mondja arról, honnan ered az abszurd humor iránti vonzalma, ami az időközben megalakult a L’art pour l’art Társulatot (kezdetben András nevével játszva Laár pour Laár társulat) is jellemezte.

- Még 1985-ben jött oda hozzám Galla Miklós, hogy csináljunk egy önálló „költői estet”, ami az abszurd meséimből és verseimből áll. Kis nógatás után belementem. A társulat egy ideig a KFT mellett működött, ám 1991-ben felfüggesztettem mindkét színpadi tevékenységemet. 1993-ban nagy lehetőséget kaptunk: elindult televíziós műsorunk a Besenyő családdal, egy ideig csak erre koncentráltam. Aztán 2001-ben a KFT zenekar is újra megmozdult. Azóta három új albumot adtunk ki.

Meséli, időnként el lehet csípni őt az egyszerű, de mindenben az értelmet kereső Besenyő Pista bácsiként, előfordul, hogy a magánéletben az ő hangján és stílusában szólal meg. – Egyébként, csak úgy, például a zöldségesnél, nem szoktam magam produkálni – mondja.

S hogy mennyire nem csak színpadi egyéniség Laár András, azt mi sem jelzi jobban, mint a hogy a nyolcvanas években a buddhizmus felé fordult, majd elvégezte a Kőrösi Csoma Buddhológiai Intézet buddhistapap-képző szemináriumát.

– Szellemi küldetésem a megvilágosodást célozza. Hiszem, hogy a humor és a zene lélektisztító erejű - mondja. - Az emberek különböző beállítottságúak. Nem kell mindent úgy lenyelni, ahogy azt mások tálalják, hiszen mitőlünk függően lesz valami jó, rossz vagy közömbös.  Szerintem a szeretet az egyetlen megoldás, azaz amit adunk, azt kapjuk vissza is. A gyűlölet méreg, ne hagyjuk, hogy felszaporodjon bennünk, mert akkor sohasem leszünk boldogok – vélekedik arról, hogyan próbáljuk kivédeni a stresszt, hogyan birkózzunk meg a mindennapok nehézségeivel.

Életében próbál egyensúlyt tartani, hosszú ideje vegetáriánus. 

- 1985-ben másodjára lettem vega, 17 évesen egyszer már elutasítottam a húst, de édesanyám erőltetésére akkor felhagytam vele. Később, a turnék alkalmával vegetáriánusként nem volt egyszerű az életem, úgy érzem akkor megettem az összes éttermi rántott sajt, rántott gomba adagomat egy életre. Csak zöldségekből is készülhetnek finom ételek, a húst lehet mással is helyettesíteni, ezt nemrég, a volt feleségemmel egy szakácskönyvben is elmeséltük.

 

A sokat sejtető KFT Ufóshow a hazai hírességeket is elgondolkoztatta. Rákóczi Ferenc rádiós-és televíziós műsorvezető szerint végre lehull a lepel a zenekarról és kiderül, hogy valójában négy kiborgról van szó, akik négy különböző bolygóról származnak, és szintetikus bőr borítja a testüket. "Ennek fényében a Balatoni nyár egyértelműen  Bornai Tibor landolási helyszínének állít emléket. Őszintén szólva, ezen utóbbi megoldáson sem lepődnék meg, hiszen az emberek számára a KFT-vel való első találkozás maga volt a döbbenet" - árulta el Feri, aki óriási KFT bakelit gyűjteménnyel rendelkezik.

- A házibulikban minden esetben hallok legalább egy KFT dalt, és természetesen mindnek kívülről fújom a szövegét - árulta el a tinik legújabb kedvence, Fluor Tomi. Az előadó szerint esélyes, hogy Laár Andrásék buliján maguk az ufók is megjelennek, sőt, lehet, hogy elrabolják a közönséget.

Sipos Tamás, az Irigy Hónaljmirigy tagja humorosan találgat. - Természetesen mindannyian zsenge fiatalkorunk óta szeretjük a KFT zenéjét, és bár eddig erről sosem beszéltünk nyilvánosan, már minket is többször elraboltak az ufók. Hál’ istennek mind 90-60-90-es méretekkel rendelkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!