Borosta

2011.07.09. 04:54

A szabadság szerelmesei

Pápa - A szabadságérzet megtestesítőjeként kétkerekű vasparipájukkal szelik az országutakat, miközben a köztudatban élő, a motorosokkal kapcsolatos negatív sztereotípiákra fennállásuk során már többször rácáfoltak. Ők a Bakonyi Betyárok Motoros Baráti Kör.

Polgár Tibor

A pápai egyesület tevékenységére idén nyáron került fel a korona, amikor a BBMBK tagjai példaértékű közéleti szerepvállalásuk, valamint a város intézményei és civil szervezetei részére nyújtott önzetlen támogatásuk elismeréseként átvehették a Pápa Város Önkormányzata által alapított Pro Publico díjat. Azonban Kövi Gábornak, a Bakonyi Betyárok elnökének szavaiból kiderül, hosszú út vezetett idáig. A motoros baráti kör hivatalosan 2005 márciusában alakult meg tizenöt taggal.

Az évek során történtek változások a klub életében: néhányan önszántukból távoztak, másokat kiléptettek az egyesületből, aminek jelenleg tizenkét tagja van. - Illetve van még egy úgymond "felvételisünk", ugyanis ahhoz, hogy valaki bekerüljön a csapatba, egy felvételi rendszeren kell túljutnia. Ez a próbaidő általában két évig tart. A jelentkezőnek legfőképpen emberileg kell megfelelnie a tagsághoz. A mi klubunk nem arról szól, hogy minél többen legyünk. Sokkal fontosabb, hogy a betyárokat igazi barátság kösse össze, és mindig számíthassanak, támaszkodhassanak egymásra. Itt mindenkinek magáénak kell éreznie a klubot, ha egy feladatokat kiszabunk valakire, akkor azt az illetőnek meg kell oldania.

Hat év távlatából már el lehet mondani, hogy kezd letisztulni az egyesületünk, kialakult a klub igazi formája, jellege. A társaságunk együtt mozog, együtt gondolkodik, szinte együtt lélegzik - meséli Kövi Gábor, majd hozzáteszi, a BBMBK két olyan baráti körből jött létre, aminek a tagjai már gyerekkoruktól kezdve együtt motoroztak, és idővel aztán mindig komolyabb, nagyobb motorokra ültek fel. Az egyesületi elnök feleleveníti: 2006-ban kaptak először lehetőséget arra, hogy a Pápai Játékfesztiválon megrendezhessék az első jótékonysági motoros napot. Ebből végül nagy sikerű hagyomány lett.

A rendezvénnyel a fő céljuk az volt, hogy népszerűsítsék a motorozást, és egy kicsit elfogadtassák az emberekkel a motorosokat. - Kezdetben még szembesültünk a városban a velünk kapcsolatos előítéletekkel. Az első rendezvényünkhöz semmiféle támogatást, segítséget nem kaptunk, teljesen a nulláról indultunk. Éreztük, hogy nem tudtak hova tenni bennünket az emberek. Kik ezek a tetovált, hosszú hajú, szőrös emberek a hangos masináikon?  - gondolhatták sokan. Aztán szerencsére nagyon jól sikerült az első jótékonysági motoros nap, és utána a többi is. Bebizonyítottuk, hogy nem vademberek, hanem normális gondolkodású emberek vagyunk  - mondja mosolyogva a pápai motoros.

A Bakonyi Betyárok jótékonykodásának köszönhetően a hat év alatt különféle támogatásban részesült a pápai kórház gyermekosztálya, a Vajda Péter Óvoda, a Kópé-Vár Játszóház, a Napsugár Bölcsőde, és az Erzsébetvárosi Óvoda is. Idén egy udvari hintát szeretnének vásárolni a Tókerti Óvodának. Az erre a célra összegyűlt összeget a motorosok kiegészítik a Pro Publicoval járó pénzjutalommal.

- Aki kedvet érez hozzá, bátran üljön fel egy motorra, de nagyon figyeljen magára és a közlekedésre, mert ha valaki figyelmetlen vagy könnyelmű, akkor könnyen súlyos baleseteket lehet elszenvedni. Sajnos a közlekedési morál nem nagyon kedvez a motorozásnak, az autósok sokszor nem figyelnek a motorosokra, indokolatlanul veszélyeztetik őket. Azonban a motorozás teljes kikapcsolódást, semmihez sem fogható szabadságélményt képes nyújtani. Motorral sokkal közvetlenebbül lehet élvezni az utazást, a tájat, olyan mindez, mint régen a lovaglás: az ember a saját bőrén érzi a szelet, az illatokat, a függetlenséget - sorolja a vonzerőket Kövi Gábor.



A Bakonyi Betyárok jövőre is megszervezik a hagyományossá vált motoros napjukat a Pápai Játékfesztiválon, vagy annak keretein kívül. A társaság a lehetőségeikhez mérten mindenképpen szeretné fejleszteni, bővíteni a rendezvényt. Ezenkívül egy saját klubház kialakítása jelenti még a nagy álmukat, ami a heti szintű összejöveteleiknek, valamint a hasonló motoros klubok vendégül látásának is helyet biztosítana.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!