Borosta

2011.09.04. 07:31

Akkor most káros vagy csodaszer a kávé?

Régóta vita az orvosok körében, hogy egészséges-e a kávé, illetve mennyi az egészséget nem károsító napi mennyiség? Német kutatók most amellett tették le a garast, hogy igazi „csodaitalról” van szó.

Sámel József

Pedig – mint arra a Die Welt című napilap emlékeztetett – sokáig az volt az álláspont, hogy a kávé egészségtelen. A legenda szerint eme tézis legfőbb szószólója III. Gusztáv svéd király volt, aki meg volt győződve arról, hogy az ital mérgező. Ennek alátámasztásaként két halálra ítélt fogollyal sajátos kísérletet rendelt el. Az egyiknek naponta kávét, a másiknak teát kellett innia.

A krónika szerint azonban a két halálra ítélt túlélte a királyt, míg végül közülük elsőként – 83 éves korában – a „teázó” halt meg. Az egykori svéd király nézeteinek helytelenségét nemrég a bajorországi Ismaning Táplálkozástudományi Intézet kutatásai is alátámasztották. A vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a kávé fogyasztása jelentősen csökkenti a cukorbetegség, az asztma, az Alzheimer- és Parkinsor-kór, illetve egyes tumorok kialakulásának kockázatát.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!