Borosta

2011.09.24. 11:32

Van aki több száz kilométert utazik, hogy Dani Rudolf lángosát megkóstolja

Dani Rudolf harmincegy éve süti lángosait a Szajki tavaknál. Vannak hagyományos ízesítésű finomságai, s különlegességekkel is várja a vendégeket. Azt mondja, ő süti Közép-Európa legfinomabb lángosait, s ezt nem ő, hanem vevői állítják.

Napló Online

- Bizton állíthatom, hogy én sütöm Közép-Európa legfinomabb lángosát - mondja Dani Rudolf. - Harmincegy éve dolgozom a Szajki tavaknál, de a látvány még mindig lebilincselő. Ez fogott meg, ez tartott is, s szerintem nagyon sok ember emiatt tér vissza ide. A zajos mindennapoktól itt kicsit távol kerülhet az ember, s közelebb lehet a természethez. Sosem gondoltam volna, hogy valaha is lángost fogok árulni, mégis így hozta az élet. Emlékszem az első lángosomat Miskolcon ettem, akkor egyáltalán nem jött be. Inkább a palacsintát szerettem és a bableveset.  Aztán pék lettem, s megszerettem a tésztákat is. Kísérletezgettem, s egyedik recepteket dolgoztam ki. Így jött, hogy megkedveltem a lángost is.  -

Rudolf elárulja, nem Vas megyében született, csak ide sodorta az élet. Sátoraljaújhelyen látta meg a napvilágot, nagy utat tett meg, míg a megyébe érkezett.

- Amikor először jártam a Szajki tavaknál nem volt szinte semmi - folytatja a lángossütő. - Egy étterem üzemelt, de azon kívül nem volt olyan hely, ahol enni lehetett volna. Egy barátommal sétáltunk a tavak mellett, s akkor pattant ki az ötlet a fejünkből, hogy esetleg nyithatnánk egy büfét. Megbeszéltük, s úgy döntöttünk, hogy lángost fogunk árulni. A barátom a második évben kiszállt az üzletből, így egyedül maradtam. Családi vállalkozás lett a büféből, s a feleségemmel közösen üzemeltetjük a helyet. Természetesen van saját receptünk is, számunkra fontos, hogy a vevőink mindig finom lángost kapjanak. -

- Van például egy különleges lángosunk, mely a Rufi nevet kapta. Ez a nevem és a finomság első két betűjéből áll. Ez nyújtott tésztából készül, van benne virsli is. Nagyon tartalmas például uzsonnára. Emellett árulunk sajtos, tejfölös, fokhagymás, sőt lekváros lángost is. A vendégeink nem földhöz ragadtak, szívesen kipróbálják az újdonságokat is. Nagyon sok visszatérő vendégünk van, számomra pedig ez a legnagyobb elismerés. Sokan több száz kilométert autóznak azért, hogy ismét ehessenek a lángosunkból. -

Rudolf hozzáteszi, sok mindentől függ, hogy milyen ízű lesz a lángos. Ők például olyan anyagokat használnak, melyek nem szívják magukba az olajat. Csak természetes alapanyagokból készülnek a lángosok, s az sem mindegy, milyen sütőben sül a finomság. 

- Még ennyi év után is imádom a lángost - hangsúlyozza a büfés, nekem mindegy, hogy mi van rajta, mindegyiket megeszem. Amikor az ember az orrában érzi a forró lángos illatát, amint végigkenik fokhagymával, nem tud ellenállni a kísértésnek. Ilyenkor alig várjuk, hogy elmenjen a kuncsaft, már kenjük is a saját lángosunkat. Szeptemberben már a szezon végén vagyunk, ilyenkor azért hétvégente még kinyitunk. Sokan az őszi időben is eljönnek a tavakhoz, hogy sétáljanak egyet, s ha megéheznek, akkor megkóstolják a lángosunkat. Pihenni nem sok időnk volt a nyáron, barátoknál töltöttünk el a családdal pár napot. A gyerekek már felnőttek, de most is próbálunk sok időt tölteni velük. -

A LÁNGOS KENYÉRTÉSZTÁBÓL KÉSZÜL

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül, neve a láng szóból eredeztethető. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták.

Ezek is érdekelhetik