Borosta

2011.12.19. 09:16

Kisautók szerelmese: közel félezer matchbox otthon

Miniatűr kisautókat gyűjt a 60 éves nagykanizsai Devecseri István. A férfi szenvedélye gyermekkorában kezdődött, de tudatossá csak 20 éves kora után vált. Gyűjteménye gyorsan gyarapodott, ugyanis jeles ünnepekre, név- és születésnapra is matchboxokat kapott.

Horváth-Balogh Attila

A Matchbox 1953 óta létező angol játék- és modellgyár, melynek neve ma már mindenütt egyet jelent a miniatűr autókkal. Maga a kifejezés eredetileg gyufásdobozra fordítható, és természetesen a modellautók méretére utal. A matchboxok jellegzetességei közé tartozott a csomagolásuk is, mely a kezdetekkor ugyancsak gyufaskatulya jelleget öltött. 

Devecseri István listát vezet a megüresedett cipősdobozaiban sorakozó modellekről; erre szükség is van, hiszen még egy hozzá hasonló profinak sem könnyű eligazodni a közel félezer darabos gyűjteményben – meg aztán a precizitás amúgy is az élete része volt, lévén hosszú időn át dolgozott a postánál.

– Csak olyan márkákat, típusokat gyűjtök, amelyek a valóságban is léteznek – szögezte le elöljáróban, miközben sorra nyitotta fel az aprócska négykerekűeket rejtő hosszúkás dobozokat. – Itt van például mindjárt egy Enzo Ferrari, ez a típus a férfiszemnek nagyon kedves. Vagy a Nascar- autók: egytől egyig gyönyörűen kidolgozottak, megszólalásig hasonlítanak az eredeti amerikai versenygépekre.


Devecseri István kedvelt beszerzési forrása a matchboxokat ajándékozó ismerősökön, barátokon kívül a bolhapiac és az internet, ahol igen jó vételeket lehet találni.

– Ez egy Volvo 750-es – mutatta a másik szép autót –, amit például a bolhán szedtem össze. Tessék megfogni, megtapogatni, formailag mennyire élethű. Vagy itt van ez a kék Iso Grifo, a másik büszkeségem. Ez volt az első matchboxom, amit a születésnapomra vettem meg édesanyámmal. Huszonnyolc forintba került – ez a mai fülnek talán hihetetlenül is hangzik, mert napjainkban 5–800 forintért lehet megvásárolni egy-egy tetszetősebb darabot...

Az igazi kedvenc azonban egy Citroën 15 CV, amit még Pécsett vásárolt, ahol postatiszti képzésre járt.


– Ha más városba vetődtem, az első dolgom az volt, hogy felkutassam a boltokat, amelyekben matchboxokat lehet vásárolni – magyarázta. – Ez a szenvedélyem még gyerekkoromból maradt meg: én a fagyipénzemen is műanyag kisautókat vettem.

A férfi hozzátette, az évek alatt kitapasztalhatta a gyűjtés finomságait is, és később már figyelt rá, hogy különböző gyártóktól ugyanazt a típust szerezze be, mert így össze tudta vetni, egy-egy márkából miben „tudnak” mást, esetleg jobbat kihozni. Ford Mustangból például tizennyolcféléje van. De hasonló az arány a Mercedesek, Porschék és Lamborghinik esetében is. Gyűjteménye legújabb darabja egy Nissan Cube, amit bő egy héttel ezelőtt vásárolt. Bár a mintául szolgáló típust a Nissan még csak nemrég dobta piacra, a játékgyártók máris „lekopírozták”.

– Általában egy-másfél év alatt elkészül az eredeti után a miniatűr változat is – jelezte Devecseri István, és azt is hozzáfűzte: érdekes módon régen, a hetvenes-nyolcvanas években sokkal nagyobb volt a matchbox-választék, mint napjainkban. Még szerencse, hogy a régiekből is egészen kiváló minőségű darabokat találni a lelőhelyeken...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!