Borosta

2012.07.26. 08:04

Az informatika nosztalgiája

Ajkarendek - Tizennegyedik alkalommal rendezték meg nemrég a retro számítástechnika előtt tisztelgő, az úgynevezett demoscene szubkultúra leglelkesebb képviselőit felvonultató Árok Partyt. A háromnapos rendezvényre az ország minden szegletéből érkeztek érdeklődők az ajkarendeki Simon István Általános Iskola tornatermébe.

Polgár Tibor

Az underground körökben méltán népszerű, évente megrendezendő esemény idén sem szűkölködött az izgalmas, változatos programokban. A szervezők a kezdetektől fogva a demoscene sajátos hagyományai köré építik fel az Árok Partyt.
 
- A demoscene egy felettébb érdekes, underground alkotói közösség, amelynek tagjai a számítógépen készült alkotásokon keresztül élik ki az alkotói hajlamukat, tevékenységüket - foglalta össze ennek az egyedi szubkultúrának a lényegét Guzslován Gábor, az Árok Party egyik szervezője. 

- A mi köreinkben az ember a számok nyelvén próbálja meg kifejezni önmagát, így pedig összekapcsolódik az underground világa az informatikával. A demoscene tehát alapvetően az alkotásról szól, aminek során a rajzaimmal, zenéimmel, programjaimmal juttatom érvényre a bennem munkálkodó alkotási vágyat. Ehhez kapcsolódik még egyfajta versengés a többiekkel, ugyanis a szubkultúra tagjai a találkozókon, partikon összemérik és versenyeztetik egymással a produktumaikat - tette hozzá Gábor. 

 A demosceneről készült egy színvonalas magyar dokumentumfilm is Vakondok 2 címmel, amely a www.scene.hu portálról ingyenese letölthető.

Elmondása alapján 2012-re az Árok Party céljai semmit sem változtak a tizennégy évvel ezelőtti első találkozóhoz képest, hiszen az összejövetellel továbbra is a 80-as, 90-es évek informatikájának hangulatát kívánják felidézni, ápolni és megőrizni. A Plus4, az Atari, a ZX Spectrum és persze a legendás Commodore 64 piacra kerülése a számítástechnika civil társadalomban történő elterjedését eredményezte  Ajkarendeken pedig ezt a nosztalgikus korszakot idézik meg sikeresen évről évre.

- Valójában ez egy hobbi-tevékenység, egy kicsit a múltba révedés. Felelevenítjük, mit jelentett nekünk az informatika a kilencvenes években. Ennek a kornak a hangulatát próbáljuk meg visszaadni, a gyermekkorunknak ezt a fejezetét tartjuk életben azzal, hogy megrendezzük az Árok Partyt. A kezdetektől nézve elmondható, hogy folyamatosan fejlődik a rendezvény. Talán a negyedik-ötödik összejövetel tájékán éreztük úgy először, hogy kinőttük a családias, baráti körökben zajló rendezvény kereteit. Mára már odáig jutottunk, hogy országos méretű eseménnyé nőtte ki magát az ajkarendeki party, amely rajongók tucatjainak részvételével zajlik. Nagyszerű érzés találkozni a jól ismert alkotótársakkal, de mindig érkeznek új arcok is, így szerencsére folyamatosan épül, fejlődik a közösség - fogalmazott Guzslován Gábor.

Mint a szervező elmondta, az Árok Party 2012 résztvevőinek egybehangzó véleménye szerint sikerült felülmúlni az előző évi rendezvényt, a szervezők egyebek mellett ezért sem engedhetnék meg maguknak, hogy jövőre elmaradjon retro számítástechnika dicsőségét hirdető találkozó. Bemutatták az új kalandjátékot.

Az Árok Party idén is feszes, tartalmas programot kínált a jelenlévőknek. Kalandjáték-írók és fejlesztők, számítástechnikai szakemberek részvételével előadások, kerekasztal-beszélgetések, szemináriumok zajlottak a helyszínen. A demoscene képviselői különféle kategóriákban versenyeztették grafikáikat, zenéiket, demóikat a rendezvény három napja során. Emellett a közönséget koncertek és egy geocachinggel összekötött élő szerepjáték is szórakoztatta, továbbá bemutatták
a jelenlévőknek a jelenleg még fejlesztés alatt álló 4 emelet elnevezésű kalandjátékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!