Borosta

2013.03.26. 13:24

A horgászok várják a tavaszt

Miközben tavaly ilyenkor már benépesültek a vízpartok, idén az elhúzódó tél, a március végéig tartó havazás miatt a horgászok csak álmodoznak arról, hogy végre hódolni tudjanak szenvedélyüknek. De egyszer úgyis megérkezik a jó idő, csak nehéz kivárni.

Tremmer Tamás

A tavasz a horgászok számára az egyik legkedveltebb évszak, hiszen több hónap várakozás után végre ismét eljön az ő idejük, és kiülhetnek a vízpartra. Manapság már egyre türelmetlenebbül nézik a meteorológiai előrejelzéseket: mikor lesz már végre jó idő?! A tavaszvárás jegyében beszélgettünk Horváth Tamással, a veszprémi Pecakunyhó horgászáruház egyik vezetőjével.

A megszokott márciusi időjáráshoz képest jelentősen hidegebb van. A vizek hőmérséklete is elmarad a tavaly ilyenkor tapasztalhatótól, alig lehet pár fokos. Mindez alapjaiban határozza meg a horgászati, fogási lehetőségeket, mondta a pecások körében Tom névre hallgató horgász, boltvezető. Jelezte, ilyenkor a kifejezetten hideg vízre kifejlesztett etetőanyagokat érdemes használni, amelyek általában fekete színűek. Ezek jobban és gyorsabban oldódnak a meleg vízre ajánlottaknál. Az etetőanyagot érdemes aromával ízesíteni, de ezekből is a hideg vízre valók, vagy a CSL (kukorica csíraolaj) ajánlhatók. Bevált trükk, hogy az etetőanyagot érdemes egy kis pálinkával, vagy ételízesítővel felturbózni. A pálinka vízszintesen, az ízfokozó pedig függőlegesen fejt ki csalogató hatást, aminek a halak nem tudnak ellenállni.

(Fotó: Penovác Károly)

Mivel az év első horgászataira készülünk, ilyenkor elsősorban az élő csalival (giliszta, pinki, csonti) érdeme kísérletezni, amit a fehérhal éppen úgy felvesz, mint a horgászok kedvence, a ponty.

Hideg vízben a halak még rendkívül óvatosak, ezért ilyenkor a finomszerelékes horgászat (match, feeder, spicc, rakós) tűnik célravezetőnek. A zsinór ennek megfelelően vékony legyen (12-16-os), az előke pedig még ennél is vékonyabb. Horogban is kövessük a kicsit, akár a 20-asig lemehetünk. Ha esetleg egy ilyen érzékeny szerelésre nagyobb hal érkezik, nem baj: egyrészt a hideg vízben még kevésbé erőteljesek, mint nyáron; másrészt a jól beállított orsófékkel kifárasztható, csak tovább tart, mint egy klasszikus fenekezős szerelés esetében.

 

Horváth Tamás hatéves kora óta horgászok, az édesapja vitte ki őt a vízpartra, s kapott kedvet a pecázáshoz. A Balaton szerelmese, minden évszakban szívesen megy a tóhoz, ha kell úszózik, máskor bojlizik, vagy perget. Minden módszert kipróbált már. Legnagyobb hala egy 12,6 kilós balatoni potyka.

Az utóbbi években barátjával, üzlettársával Fekete Norberttel jár horgászni. A horgászáruház ötlete is egy ilyen közös "bevetés" során merült fel, hat évvel ezelőtt. Az álmukat megvalósították, így már nem csak a vízparton, hanem az üzletben is segítik egymást.

Címkék#horgászat
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!