Borosta

2014.11.05. 19:35

A digitális világ gyermekei

Egy olyan átmeneti időszakot élünk, melynek során az online és offline életünk egyre inkább összefonódik. Nagy hiba azt gondolni, hogy nem kell ezzel foglalkozni, ugyanis mindez hatalmas változásokat indít el - vélekedik Tari Annamária klinikai szakpszichológus, aki Online gyerekek - offline felnőttek című előadásával látogatott el Pápára a minap.

Polgár Tibor

Az ismert és népszerű pszichológus kedvenc szakterületét, az X, az Y és a Z generációk egymáshoz való viszonyát boncolgatta, továbbá ehhez kapcsolódóan terítékre került az internet, illetve a közösségi oldalak elsöprő térnyerése, az emberekre gyakorolt hatásai.

Először is érdemes definiálni a szociálpszichológiában és a szociológiában a generációk jelölésére használt kategóriákat. Az 1920 és 1945 között születettek jelentik az úgynevezett nagygenerációt, más néven a veteránokat. A második világháború után született népes nemzedék tagjai alkotják baby boom generációt, ez a korszak 1946-tól 1964-ig tartott.

Ezt követte az X (1965-1979), az Y (1980-1994), majd a Z (1995-2009) generáció. Az alfa generációba azok tartoznak, akik 2009 után látták meg a napvilágot.

Most az Y generáció korszakát éljük, éppen ezért leginkább velük foglalkoznak a pszichológusok és szociológusok. A mostani 20-30 évesek az információs kor gyermekei, együtt nőttek fel az internethasználat elterjedésével, aktív felhasználói lettek a világhálónak.

Nyomukban ott van a Z generáció, amely már beleszületett a digitális világba, a különféle digitális eszközöket nemcsak életük kiegészítőjeként, hanem annak szerves részeként kezelik.

- A digitális világ vívmányai a baby boom és az X generáció képviselőinek eszközök, míg az Y, a Z és az alfa generáció számára már életforma. Ez bizony hatalmas különbség! Éppen ezért, ha a szülő segíteni akar a gyermekének, akkor tudomásul kell vennie, hogy az online tér a gyerek élettere - mutatott rá Tari Annamária.


Tari Annamária: a változások érzelmileg is rugalmasságot igényelnek felnőttől és gyerektől (Fotó: Polgár Tibor)

- Egy olyan átmeneti időszakot élünk, melynek során az online és offline életünk összefonódik. Nagy hiba azt gondolni, hogy nem kell ezzel foglalkozni, ugyanis mindez hatalmas változásokat indít el, amik most még csak kicsit látszanak. Ezek a változások később sokkal szembetűnőbbek lesznek az agyi működéstől kezdve a kognitív műveleteken át a gondolkodásig, az emlékezésig, a tanulás folyamatáig bezárólag. És akkor az olvasást, az írást, vagy az individualizmust ne is említsük. A változások érzelmileg is rugalmasságot, alkalmazkodást igényelnek felnőttől és gyerektől egyaránt - fűzte hozzá a szakember.

Tari Annamária úgy fogalmazott, az internet előtti korban nem gondoltuk, hogy a vizuális szcénának akkora ereje lehet, mint amit manapság tapasztalunk. Jó példa erre a selfiek özöne, amik azért fontosak, mert egy új típusú szükségletünket, a közösségi média bizonyos felületeinek köszönhető énmegjelenítést szolgálják.

A pszichológus azt tanácsolja a felnőtteknek, hogy tudatosan vigyázzanak a Z generációra, mutassák meg és adják át a legfontosabb értékeket. A témához kapcsolódó kutatások eredményei szerint a szülőnek célszerű hetente legalább két-három alkalommal beszélgetni a gyermekével az internetről, az online térben történtekről így könnyeben tud segíteni az egyes problémákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!