Borosta

2011.06.03. 10:40

A magyar gépek is veszélyben

Az elmúlt hónapokban olyan kártevő okozta a legtöbb bosszúságot a magyar internetezőknek, mely más vírusokat tölt le a gépünkre – derült ki az egyetlen hazai antivírus- szoftverfejlesztő cég friss statisztikáiból.

Napló Online

A Vírusbuster folyamatosan nyilvántartja a világháló magyar szakaszán észlelt számítógépes károkozókat. Mint arról Mikolás Zoltán PR manager tájékoztatott, a toplistájukat jelenleg a Trojan. DL.Small elnevezésű féreg vezeti, mely titkosított webcímekről más kártevőket letöltve okoz komoly problémákat. A második helyre a Backdoor.VanBot került,  mely afféle robottá alakítja otthoni számítógépünket, s távolról vezérelhetővé teszi.
A vírusprogramokat írók nemegyszer olyan trükköket találnak ki, melyek teljesen elaltatják a felhasználók gyanúját – a toplista harmadik helyét elfoglaló Trojan.Buzus például hamis antivírus programokat telepít, s látszólag védi a számítógépünket, pedig a valóságban károsítja azt. A szakértők szerint a trójai kártevők általában e-mailek mellékleteként érkeznek, melyeket ha megnyitunk, megfertőződik a számítógépünk és kiszolgáltatottá válik. Megfelelő vírusirtók segítségével ajánlott azonnal eltávolítani a kártékony programokat, ugyanis segítségükkel akár bűncselekmények elkövetésébe is bevonhatják számítógépünket az erre szakosodott „kiberbűnözők”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!