Borosta

2011.02.15. 09:05

Férfiak, elegánsan (x)

Öltözködés, divat: általában a nő i nemmel azonosítjuk e fogalmakat, pedig az erősebb nem képviselőinek sem mindegy, milyen öltönyben kísérik párjukat egy-egy estélyre.

Napló Online


Báli idény van, amit hamarosan felvált a menyegző k szezonja, eljön tehát a pillanat, amikor muszáj a férfiaknak is lecserélni a kényelmes „szerelést” elegánsabb darabokra. Az öltöny örök divat, a színt, fazont illetően nem jellemzőek a nagy változások, de azért érdemes körülnézni, manapság mi a meghatározó.

- A magában csíkos textil mindig divatos, az öltönyöknél a tervező k a csíkozással tudnak leginkább variálni, mégpedig azzal, milyen színt, árnyalatot szőnek az alapanyagba. Van, hogy a csík jobban feltűnik, és van, hogy alig látszik. Megjelentek, egyre népszerűbbek már ugyanakkor az egyszínű szövetek is - említette elöljáróban Horváth Gyöngyi, a zalaegerszegi Dávid Divat üzlet tulajdonosa.

 

- A klasszikus öltöny egysoros, háromgombos zakóval mindig divatos marad, de vannak újdonságok is. Az, ami jelenleg trend, az az úgynevezett slimes, vagyis karcsúsított öltöny. A zakó kétgombos, hátul egy vagy két hasítékkal. Színben természetesen a fekete, a szürke az uralkodó, illetve az üzleti életben még a sötétkék dominál. Léteznek fényes anyagból készült, extrémebb darabok is, de ezt többnyire csak akkor választják az urak, ha az alapszínekből van már a gardróbban, az eseményre, esküvőre pedig valami különlegeset szeretnének. Az általános az, hogy inkább amellett döntenek, amit később, más alkalmakkor is fel tudnak venni.

 

A vőlegény általában olyan színű inget választ, amilyen a menyasszony ruhájának színe - törtfehér, ekrü vagy éppen pezsgő  -, de az elv érvényes akkor is, ha nem a saját menyegzőről van szó: az urak párjuk viseletének színét veszik alapul.

A fehértől a feketéig minden megtalálható a polcokon, de napjainkban - miként a nő k felső ruházatában - a magenta, a lila a legdivatosabb. Jó, ha windsor galléros e ruhadarab. Ha megvan az ing, jöhet a hozzá illő  nyakkendő . Az öltöny szép kiegészítője, főként egy esküvőn, a ceremóniamellény, színének az ing színéhez kell passzolnia. Kiegészítője a hagyományosnál rövidebb, úgynevezett francia nyakkendő és persze a díszzsebkendő.

A zokninak az öltöny színével kell megegyeznie, fontos, hogy lábközépig érjen, vagyis akkor se látszódjon a láb, ha leül az illető ...

S, ha már láb, akkor cipő : olyan divat van, hogy igazából nincs is divat, vagyis mindenféle stílus bátran hordható, bocsátotta elő re Erdélyi Tibor, a zalaegerszegi Erró cipő üzlet tulajdonosa.

- Igazán széles a paletta. Keresett a hegyes, a kerek és a vágott orrú cipő  is, most mindenki megtalálja az ízlésének valót. Az alkalmi lábbelit vásárlók konkrét elképzeléssel jönnek, sok esetben az öltönyt is elhozzák, hogy lássák, melyik cipő  illik hozzá igazán - osztotta meg velünk tapasztalatait Erdélyi Tibor.

- A fekete az uralkodó szín. A többség nem kedveli a túldíszítettet, azt, amelyiken sok a varrás. Léteznek természetesen „csillogóbb” darabok is, hiszen vannak fényesebb anyagból készült öltönyök, melyekhez ezek illenek.

Az extremitás azonban leggyakrabban a méretben mutatkozik meg, a legkülönösebb kívánság, amivel találkoztam, az ötvenes méret volt... A választásnál a legfontosabb egyébként az, hogy viseléskor jól érezze magát benne az ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!